Hoe Israël de Iraanse as opnieuw een nederlaag toebracht

Friday, August 30, 2019 |  Yochanan Visser
Na de uitbreiding van de anti-Iraanse activiteiten naar Irak, waar Iran de sjiitische milities probeert te bewapenen met ballistische raketten die Israël kunnen bereiken, lijken het Israëlische leger en de regering nu te hebben besloten dat de situatie in Libanon een soortgelijke strategiewijziging vereist.

Nadat de Iraanse Revolutionaire Garde van de Quds-brigade samen met Hezbollah op het punt stond een massale drone-aanval op Noord-Israël te lanceren afgelopen weekend, liet het Israëlische leger zijn indrukwekkende prestaties op het gebied van inlichtingen en techniek in de oorlog tegen Iran, zien.
Zondag voorkwam de Israëlische luchtmacht een massale Iraanse drone-aanval vanaf Syrische grond op Noord-Israël. De drone-aanval was gepland door de sluwe bevelhebber van de Quds-brigade, Qassem Soleimani. ‘Iran heeft nergens immuniteit,’ zei de Israëlische premier Benyamin Netanyahu na de actie van de IAF in Syrië. Later waarschuwde hij Soleimani en Hezbollah dat Israël weet wat zij voorbereiden.

Het Israëlische leger lijkt inderdaad kennis te hebben over vrijwel elke beweging van de Quds-brigade en zijn vele bondgenoten in het Midden-Oosten. Feit is dat Israëls leger de zorgvuldig geplande zelfmoord-drone-aanvallen op de Israëlische gemeenschappen in Noord-Israël heeft voorkomen door zijn enorme capaciteiten om inlichtingen te verzamelen.

Hetzelfde gebeurde de afgelopen maand met de militaire opbouw van de door Iran opgerichte en gefinancierde koepelorganisatie al-Hashd al-Shaabi van voornamelijk sjiitische milities in Irak. Elke poging om Iraanse ballistische raketten te leveren aan al-Hashd al-Shaabi is de afgelopen maanden door de Israëlische luchtmacht gedwarsboomd.

In Libanon is het Israëlische leger echter voorzichtig geweest om geen militair geweld te gebruiken om de Iraanse pogingen te verhinderen om onnauwkeurige raketten te veranderen in geleide raketten en om andere geavanceerde wapens aan Hezbollah te leveren. In plaats daarvan gebruikte premier Benyamin Netanyahu de diplomatie om Iran ervan te weerhouden de noodzakelijke onderdelen voor de ombouw van die raketten te leveren.
De Amerikaanse regering heeft de druk op de Libanese regering opgevoerd om Hezbollah in te dammen, nadat Netanyahu tijdens een toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties eind 2018 onthullingen had gedaan over het heimelijke Iraanse raketprogramma in Libanon. Na te hebben onthuld dat ‘Iran Hezbollah opdracht geeft om geheime locaties te bouwen om onnauwkeurige projectielen om te bouwen in geleide raketten, raketten die zich diep in Israël kunnen richten met een precisie van tien meter,’ onthulde Netanyahu de locatie van drie geheime raketombouw-locaties in de buurten van Beiroet en de internationale luchthaven van Libanon. ‘Ik heb (ook) een boodschap voor Hezbollah vandaag: Israël weet het, Israël weet ook wat je doet. Israël weet waar je het doet. En Israël laat je er niet mee wegkomen,’ zei de Israëlische leider toentertijd.

Netanyahu was niet aan het overdrijven over Israëls capaciteiten op het gebied van inlichtingenverzameling: dat werd duidelijk uit een incident in Beiroet op zondag, wat door veel internationale media verkeerd geïnterpreteerd werd. Een paar uur nadat de IAF-gevechtsvliegtuigen de Iraanse aanvalsdrones in het dorp Aqraba (dichtbij Damascus) hadden uitgeschakeld, deed Israël iets wat in jaren niet gezien was tijdens het nu openlijke conflict met Iran en zijn bondgenoten.

De twee drones die explodeerden in de buurt van Hezbollah's mediacentrum in het Moawas-district en het hoofdkwartier van de terreurorganisatie in de Dahiyeh-buurt werden gebruikt om een nieuwe Iraanse poging, om onderdelen te leveren voor de ombouw van onnauwkeurige raketten, te verhinderen, aldus The Times. De twee DIJ-drones, geladen met 5,5 kilo C4 plastic explosieven, hingen boven Dahiyeh en Moawas om de levering van een planetaire mixer te voorkomen. Dat is een industriële mixer met een gewicht van ongeveer acht ton, die gebruikt wordt om vaste brandstof voor de aandrijving te produceren, die de motorprestaties van raketten en hun nauwkeurigheid verbeteren, zo meldde het Britse document.
Toen twee vrachtwagens met de industriële mixer uiteindelijk in de buurt van een parkeerplaats in Beiroet aankwamen, werden ze aangevallen door de drones en gingen ze in vlammen op. Belangrijke onderdelen van de precisie-rakettechnologie werden beschadigd en een computerbesturingssysteem dat nodig was om ruwe raketten om te zetten in geleide precisieraketten, werd vernietigd.

De mislukte overdracht van de mixer en de computersystemen maakte deel uit van een Iraans plan om het precisieraketproject van Syrische bodem naar burgerlijke gebieden in Beiroet te verplaatsen. Blijkbaar dachten de Iraniërs en Hezbollah dat Israël het niet zou aandurven om een aanval op Beiroet uit te voeren om zo burgerslachtoffers te vermijden en het risico van een nieuwe oorlog met Hezbollah te vermijden. Ze hebben het opnieuw verkeerd ingeschat.
De Israëlische regering is vastbesloten Hezbollah te weerhouden een precisieraketten-arsenaal in Libanon op te bouwen en de mogelijkheden van de organisatie om een massale verrassingsaanval op de Joodse Staat uit te voeren, te beperken.

Hezbollah is al in het bezit van ongeveer 140.000 raketten die elk deel van Israël kunnen bereiken, maar zij heeft slechts enkele tientallen GPS-raketten tot haar beschikking. Israëlische functionarissen schatten dat, wanneer er niets wordt gedaan, Hezbollah binnen een decennium meer dan 1.000 precisieraketten zal bezitten. Hezbollah heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat het vitale burgerlijke en militaire installaties in de Joodse Staat met deze raketten zal aanvallen in een toekomstige oorlog met het Israëlische leger.
Waarnemers verwachten nu dat Hezbollah en de Quds-brigade de komende dagen vergeldingsmaatregelen zullen nemen en daarom heeft de IDF besloten om wegen in de buurt van de Libanese grens af te sluiten. De Iraanse as zal op dit moment echter geen oorlog tegen Israël beginnen. Waarom? Omdat Soleimani nog steeds bezig is met het opbouwen van troepen in Syrië en zich na de afgang op zondag zal realiseren dat zijn troepen nog een lange weg te gaan hebben voordat ze de capaciteiten van het Israëlische leger kunnen evenaren.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.