Stagiaire Eliane Müller: Het leven hier is zeer kleurrijk

Friday, August 30, 2019 |  Eliane Müller
Kort voor haar stage bij de redactie van Israel Heute begint, vertelt Eliane Müller over de indrukken die ze heeft opgedaan tijdens haar verblijf in het land tot nu toe. Veiligheids­maat­regelen worden routine, Israëli's zijn hulp­vaardig en vriendelijk, en het land is erg mooi.

Een bewaker bij de ingang van de Universiteit van Tel Aviv, waar zij Hebreeuws studeert. (Foto: Eliane Müller)

Als je naar Israël vliegt en andere mensen vooraf over je plannen vertelt, krijg je zeer interessante antwoorden. Meestal zijn de reacties zeer tegenstrijdig. Of ondervindt je een totaal onbegrip, of de andere persoon is totaal enthousiast. Aangezien mijn huidige bezoek niet mijn eerste keer in Israël is, was ik er al op voorbereid. De reacties worden echter nog sterker, wanneer je als jonge vrouw voor langere tijd alleen naar Israël gaat.

'Is het daar niet gevaarlijk?' vroeg een vriendin van mij. En ik kan haar zelfs een beetje begrijpen. Als je hier nog nooit bent geweest, en je krijgt alleen informatie van de gebruikelijke media, dan ontstaat zo'n beeld gemakkelijk. Het ligt mij al lang na aan het hart om dit beeld te corrigeren en daarom probeer ik al enige tijd in mijn kennissenkring en op sociale media belangrijke informatie objectief door te geven. Ik hoor en schrijf over raketten, infiltraties, drone-aanvallen en terreur­aanslagen.

Maar ik was des te meer verbaasd toen ik nerveus de docenten van mijn eigen universiteit vertelde over het idee om mijn semester in het buitenland door te brengen in Israël. Ik was niet voorbereid op hun reacties. Ze antwoordden me steeds positief, vertelden me over hun eigen reizen naar Israël of dat ze Israël absoluut een keer willen bezoeken. Ze gaven me adressen waar ik kon solliciteren of een beroep op kon doen en onder­steunden me zeer goed in het voor­bereidings­proces. Zonder ook maar één keer de hele zaak in twijfel te trekken.

Maar hoe ziet het leven hier er nu uit? Is het veilig, voelt men zich veilig? Als iemand die al meerdere malen in Israël is geweest en hier vrienden heeft, weet ik ook dat de berichten in de media niet het dagelijks leven hier weergeven. Er wordt immers alleen iets gemeld, als er iets negatiefs gebeurt. Dus de berichten weerspiegelen slechts een deel van het leven hier, en dat is het lelijke deel. Maar het leven in Israël is zoveel meer. En zo kon ik mijn vriendin rustig en eerlijk antwoorden: 'Ik heb me tot nu toe elke keer zeer op mijn gemak gevoeld in Israël. En er kan ook overal iets gebeuren'.

Iedereen die ooit in Israël is geweest, weet dat er hier vaak veiligheidscontroles zijn en dat er overal soldaten en burgers met wapens aanwezig zijn, zolang je maar niet verdwijnt in kleine steegjes of donkere bossen. En dat moet je in Duitsland toch ook niet doen. Voor sommigen lijken deze maatregelen op het eerste gezicht misschien intimiderend, maar je raakt er snel aan gewend - ze worden routine - en je leert ze te waarderen.

De universiteit kent waarschijnlijk dezelfde angsten die ik had uitgesproken, en stuurde mij daarom voor mijn vertrek een brief met hun veiligheids­maat­regelen: Beveiligingspersoneel voor het terrein en opnieuw bij de gebouwen en slaapzalen, de klok rond een bewaker op het terrein. Er werd ook gevraagd om deze informatie door te geven aan bezorgde ouders, familieleden en vrienden. Ouders en aangewezen contactpersonen zullen ook zo snel mogelijk door de universiteit op de hoogte worden gesteld van het welzijn van de studenten als er iets gebeurt in Israël.

Er wordt dus meer dan genoeg voor mijn veiligheid gezorgd. En vooral hier in Haifa zie je dat het samenleven tussen Joden, christenen en moslims ook goed functioneert. Op de campus en in de stad wonen ze niet alleen naast elkaar, maar ook met elkaar. En het maakt niet uit wie, ik ontmoet altijd dit behulpzame, vriendelijke en open karakter, dat men van de Israëli's kent. Bij voorbeeld de Arabische buschauffeur die me helpt en zelfs wacht tot mijn aansluitende bus is gekomen, om er zeker van te zijn dat ik aankom waar ik heen wil.

Het dagelijks leven in Israël wordt vooral gekenmerkt door samenleven, hulpvaardigheid en menselijkheid. Niet te vergeten de schoonheid van het land en zijn bezienswaardigheden en geschiedenis. Natuurlijk zijn er ook donkere kanten en momenten. Het leven hier is niet alleen wit, maar ook niet alleen zwart, maar ook zeer kleurrijk.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.