Sport: Israël voor het eerst wereldkampioen Judo!

Thursday, August 29, 2019 |  Redactie Israel Today
Judoka Sagi Muki is is de eerste Israëlische wereldkampioen in Judo ooit. Hij heeft geschiedenis geschreven en zijn land veel vreugde gebracht. In de halve finale weigerde de Egyptische tegenstander hem de hand te schudden, wat de relatie tussen beide volken kenmerkt.

Op zijn weg naar de finale van het Wereld­kampioen­schap Judo in Tokyo won Sagi Muki in de gewichts­klasse tot 81 kilo vijf gevechten met een Ippon. Alleen in de halve finale tegen de Egyptenaar Mohammed Abdelaal won de Israeli op punten. Na de wedstrijd weigerde de Egyptische judoka de winnaar een hand te geven, een uiting van de stemming bij de bevolking tegenover de Joodse Staat in het eerste Arabische land dat vrede met Israël heeft gesloten.

In de finale wedstrijd stond Sagi Muki tegenover de Belg Mattias Casse, die een minuut en 21 seconden voor het einde van de wedstrijd zijn verlies moest erkennen door weer een Ippon van de Israëli. Onmiddellijk daarna brak Sagi Muki uit in tranen van vreugde.

Kort daarna stond hij op het podium en zong het Israëlische volkslied Hatikva, dat door de arena in Tokio weerklonk. Een ontroerend moment.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en minister van Sport Miri Regev feliciteerden Sagi Muki telefonisch met het grote succes.

Ook de Israëlische president Re'oeven Rivlin feliciteerde op twitter Sagi Muki Muki met zijn grote succes.

Sagi Muki uit Netanya won in 2015 en 2018 het Europese Judo­kampioen­schap. Over precies een jaar vinden de Olym­pische Zomer­spelen plaats in Tokio. Na het winnen van het wereld­kampioen­schap is het duidelijk dat Sagi Muki een serieuze kanshebber is voor een medaille.

Judo is een van de populairste sporten in Israël geworden sinds Jael Arad en Oren Sadga voor het eerst medailles, zilver en brons, wonnen voor Israël op de Olympische Spelen van 1992.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.