VS verwijdert Palestina van zijn officiële website

Wednesday, August 28, 2019 |  David Lazarus
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft 'Palestijns gebied' of 'Palestijnse Autoriteit' verwijdert van een lijst van landen en gebieden waarbij de VS betrokken is.
De Palestijnse Autoriteit bekritiseert deze stap als een poging om de Palestijnse zaak teniet te doen.

De journalist A'aron Magid merkte deze verandering voor het eerst op. Hij tweette dat het ministerie van Buitenlandse Zaken 'de Palestijnen uit het Midden-Oosten had verwijderd'. Daar stond ooit het Palestijnse gebied of de Palestijnse Autoriteit. Nu bestaan er helemaal geen Palestijnen meer'.

Hier is de gewijzigde website van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het toont de landen en gebieden waar het ministerie van Buitenlandse Zaken bij betrokken is. Geen spoor van 'Palestina' of 'Palestijnen'.

Het duurde niet lang voordat iemand zich daarover opwond: Secretaris-generaal Saeb Erekat van de PLO (Palestijnse Bevrijdingsorganisatie) klaagde via Twitter dat de verwijdering van Palestina van de website van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken deel uitmaakte van Trump's beleid om 'de agenda van Israëlische kolonisten in Judea en Samaria te bevorderen'.

De woordvoerder van de Palestijnse leider Machmoud Abbas verklaarde, dat deze verwijdering komt 'in de context van krampachtige pogingen om de Palestijnse zaak en het Palestijnse volk uit te roeien'. Hij klaagde dat de uitsluiting van 'Palestina' van een officiële website van de Amerikaanse regering 'de context weergeeft van de zogenaamde Amerikaanse deal van de eeuw', verwijzend naar het Amerikaanse vredesvoorstel, waarvan de inhoud binnenkort bekend wordt gemaakt.

Pas in maart van dit jaar beschreef het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in zijn jaarverslag voor het eerst de Golanhoogte als 'door Israël gecontroleerd' gebied, en liet het woord 'bezet' volledig weg met betrekking tot de Palestijnse gebieden. Eind maart maakte Trump bekend, dat de VS de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten officieel erkent.

Amerikaanse regerings­functionarissen lijken bovendien steeds vaker af te zien van het spreken over een Palestijnse Staat als het gaat om de doelstellingen van de vredesonderhandelingen. De Palestijnen daarentegen hebben Trump elke medewerking opgezegd, nadat hij in december 2017 Jeruzalem als de officiële hoofdstad van Israël had erkend. De financiële hulp aan de Palestijnen is door de VS bevroren, het gaat om ongeveer 400 miljoen dollar per jaar.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.