Hoe Iran en Israël opnieuw dicht bij oorlog kwamen

Monday, August 26, 2019 |  Yochanan Visser
Ik keek toe terwijl de Israëlische vliegtuigen op weg waren voor weer een nieuwe luchtaanval tegen Iraanse doelwitten in Syrië. Zaterdagavond om 11 uur zat deze verslaggever op het dakterras van een huis in het noorden van Israël toen een aantal Israëlische oorlogsvliegtuigen naar de Libanese grens vlogen. Daar doofden ze vervolgens hun lichten voordat ze het luchtruim van Libanon binnengingen.

Enkele minuten later kwamen de eerste berichten binnen over luide explosies in de omgeving van de Syrische hoofdstad Damascus. Later werd duidelijk dat een basis van de Quds-brigade van de Iraanse Revolutionaire Garde in het Syrische dorp Aqraba het doelwit was van de Israëlische luchtmacht (IAF). Een Iraanse en twee Hezbollah-terroristen werden naar verluidt gedood bij de IAF-aanval, die zorgvuldig gepland was. De IAF-aanval verhinderde een grote terreuraanslag op burgers in het noorden van Israël.
IDF-woordvoerder brigadegeneraal Ronen Manelis maakte bekend dat een aantal Iraanse onbemande luchtvaartuigen (UAV's), geladen met explosieven, tijdens de aanval waren vernietigd. De UAV's zouden worden bestuurd door leden van de Quds-brigade, die van plan waren ze naar Noord-Israël te sturen. Daar hadden ze doelen in woonwijken moeten opblazen, met de bedoeling om zoveel mogelijk burgerslachtoffers te maken.

De gehele Iraanse operatie werd naar verluidt geleid door Qassem Soleimani, de sluwe commandant van de Quds-brigade en de man die verantwoordelijk is voor de export van de Islamitische Revolutie naar landen als Syrië en Irak. Soleimani had op zijn beurt de geplande aanval op Israëlische dorpen en steden zorgvuldig voorbereid en begon enkele maanden geleden met de voorbereidingen. Manelis zei dat hetzelfde type Iraanse UAV’s ook in gebruik zijn bij de Ansar Allah (Houthi) militie in Jemen, om aanvallen uit te voeren op Saoedi-Arabië.
In het Israëlische leger in het noorden van Israël werd vervolgens hoge alertheid ingesteld uit angst dat de Iraniërs een vergeldingsaanval zouden kunnen lanceren.

Later op zaterdagavond kwamen er berichten binnen over een nieuwe IAF-actie; dit keer tegen Hezbollah in Beiroet, Libanon. Het Libanese leger (LAF) maakte bekend dat twee Israëlische UAV’s waren geëxplodeerd in de buurt van Hezbollah's mediacentrum en in het Dahiyeh-district, waar de terroristische organisatie haar hoofdkwartier heeft. Volgens de LAF en Hezbollah was één van de twee Israëlische drones geladen met explosieven, waarschijnlijk de drone die het Hezbollah mediacentrum in het Moawwas-district ernstig heeft beschadigd.
De verrassingsaanval op Hezbollah in Beiroet werd niet opgeëist door de IDF, in tegenstelling tot de IAF-aanval op Aqraba: die werd openlijk besproken door Manelis, IDF-stafchef Kochavi en premier Netanyahu in zijn hoedanigheid van minister van defensie. Het Israëlische stilzwijgen had hoogstwaarschijnlijk te maken met de wens om de situatie te de-escaleren.

‘In een grote operationele actie hebben we een aanval op Israël door de Iraanse Quds-brigade en sjiitische milities gedwarsboomd. Ik herhaal: Iran heeft nergens immuniteit. Onze troepen opereren in elke sector tegen de Iraanse agressie. ‘Als iemand opstaat om je te doden, dood hem dan eerst,’’ zei premier Netanyahu in een verklaring. Daarbij haalde hij een bekend Talmoedisch gezegde aan over het recht om een aanvaller te neutraliseren voordat hij zijn moorddadige plan kan uitvoeren.
Minister Tzachi HaNegbi maakte later bekend dat Iran geprobeerd had een derde front tegen Israël te vormen vanaf de Syrische Golanhoogten.

Het Israëlische leger heeft sinds 2013 honderden luchtaanvallen uitgevoerd op Iraanse en Hezbollah-doelen in Syrië. Dit heeft Iran er echter niet van weerhouden om van Syrië langzaam maar zeker een vazalstaat te maken, van waaruit sjiitische milities, samen met Hezbollah en de Quds-brigade, in de toekomst een nieuw front tegen Israël zullen openen.
Twee Israëlische onderzoekers, kolonel Jaques Neriah en brigadegeneraal Shimon Shapira, met uitgebreide militaire ervaring, hebben onlangs een zeer alarmerend rapport gepubliceerd over de activiteiten van Iran in Syrië. De twee schreven dat Soleimani in 2013 in Iran een geheime bijeenkomst voorzat die ook werd bijgewoond door Hezbollah-leider Hassan Nasrallah en hoogste leider, Ayatollah Ali Khamenei.

Tijdens die bijeenkomst werd een plan besproken om een 150.000 man sterke sjiitische troepenmacht te vormen die uiteindelijk de grens met Israël op de Golanhoogten zou opstoken. Vandaag de dag is dit plan werkelijkheid geworden, doordat Hezbollah de macht over het gebied langs de Israëlische grens op de Golanhoogten heeft overgenomen. De stationering van Hezbollah is in strijd met een overeenkomst tussen Rusland en Israël uit 2018. Deze overeenkomst voorzag in de instelling van een 80 kilometer brede bufferzone langs de Israëlische grens, waar geen aan Iran gerelateerde troepen zouden worden toegelaten.

Assad niet meer dan een Iraanse pion
De Quds-brigade en Hezbollah hebben nu bases in verschillende regio’s in Syrië. Sommige van deze bases bevinden zich in de provincie Suweida in het zuiden van Syrië, ook wel Har HaDruzi (Druzenberg) genoemd in Israël. Alleen al in 2018 rekruteerde Hezbollah daarnaast 3.500 Arabieren in het zuiden van Syrië voor de vorming van de nieuwe troepenmacht tegen Israël. De Hezbollah-commandanten geven bovendien leiding aan de legereenheden van de Syrische dictator Bashar al-Assad. De Libanese terreurgroep heeft vier bases in de buurt van de Israëlische grens gevestigd. Volgens Neriah en Shapira voert Hezbollah nu ook het bevel over vijf sjiitische milities in Zuid-Syrië, die zich voorbereiden op een oorlog tegen Israël.

Sinds eind 2018 hebben de Quds-brigade en Hezbollah radar- en afluisterposten dicht bij de Israëlische grens opgericht en verzamelen zij informatie over de bewegingen van de IAF op de Golanhoogten.
De etnische zuivering van zuidelijk Syrië, waar de gewapende soennitische opstand tegen Assad in 2011 begon, is een ander middel dat Iran in staat moet stellen een front tegen Israël op de Golanhoogten te openen. De soennitische Syrische Arabieren, die tijdens de nu acht jaar durende oorlog hun huizen zijn ontvlucht, kunnen niet naar huis terugkeren, tenzij ze zich bekeren tot de sjiitische versie van de islam, die door het Iraanse regime wordt aangehangen.
Iran maakt ook gebruik van ngo's die humanitaire en financiële hulp bieden aan de arme Syrische bevolking om hun invloed op het oorspronkelijk soennitische land te vergroten. Hezbollah-functionarissen gebruiken verder stromannen om land te kopen in de buurt van de Israëlische grens.

Neriah en Shapiro zeggen dat Iran, en niet Assad, de Staat Syrië bestuurt, en dat de Israëlische poging om dit te voorkomen slechts gedeeltelijk resultaat heeft opgeleverd. Assad is slechts een pion in de handen van Teheran, zeiden de Israëlische deskundigen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.