Archeologie: 1200 jaar oude moskee ontdekt in Negev

Monday, August 26, 2019 |  Redactie Israeltoday.nl
Bij de bedoeïenenstad Rahat, in de Israëlische Negev woestijn, is vorige maand een moskee uit de vroege islamitische periode ontdekt door bedoeïenen en studenten die op vakantie waren, in een opgraving onder toezicht van de Israel Antiquities Authority.

De 1200 jaar oude moskee, een uiterst zeldzame vondst, werd ontdekt in een gebied dat voor het eerst in het jaar 636 door Arabieren werd veroverd, de tijd dat de islam in Israël kwam. Het was een rechthoekig gebouw met open dak, met een ronde gebedsnis of 'mihrab, geplaatst in de richting van Mekka.

'Een kleine, stedelijke moskee uit de 7e of 8e eeuw zou overal ter wereld een zeldzame ontdekking zijn, maar vooral in het gebied ten noorden van Be'er Sheva', aldus de directeuren van de opgraving Dr. Jon Seligman en Shahar Zur, verwijzend naar de grootste stad in de Negev woestijn. 'Grote moskeeën zijn bekend in Jeruzalem en Mekka, maar hier is er bewijs van een oud gebedshuis dat blijkbaar werd gebruikt door lokale boeren'.

Volgens berichten werden tevens resten van een boerderij uit het einde van de Byzantijnse periode (ongeveer 330 tot 670 CE) en van een kleine nederzetting uit het begin van de Islamitische periode (ongeveer 670-700 CE) ontdekt. De archeologen vonden er leefruimtes, open binnenplaatsen, opslagruimte en plaatsen voor de bereiding van voedsel, waaronder 'tabuns', die open haarden zijn die gebruikt werden voor het bakken.

'Deze sites maakten deel uit van het landbouwsysteem dat in de vroege periodes in het noorden van Negev bestond', verklaarden de directeuren. 'Het land was geschikt voor de teelt van gewassen en het grondwater in de beekjes trok kolonisten aan die in de landbouw wilden werken'. Volgens historische islamitische bronnen verdeelde het nieuwe islamitische regime stukken land aan zijn belangrijkste functionarissen.

Professor Gideon Avni, hoofd van de Archeologische Afdeling van de Israel Antiquities Authority, zei over de vondst: 'De ontdekking van een moskee in de buurt van een agrarische nederzetting tussen Be'er Sheva en Ashkelon wijst ook op het proces van culturele en religieuze veranderingen. De ontdekking van de nederzetting en de moskee ernaast dragen aanzienlijk bij aan de studie van de geschiedenis van het land tijdens deze turbulente periode.'

De opgraving wordt uitgevoerd door de Israel Antiquities Authority in samenwerking met de bedoeïenen en jongeren die deelnemen aan de opgraving tijdens hun zomervakantie.

De restanten van de moskee werden gevonden bij de voorbereiding van de bouw van een nieuwe wijk in de stad, gefinancierd door de Negev Development and Settlement Authority. De Israel Antiquities Authority en de Bedoeïenen Development and Settlement Authority onderzoeken hoe deze unieke vondsten te integreren in de nieuwe wijk.

Bronnen: WIN, i24news.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.