En weer rouwt Israël na een terroristische aanslag

Sunday, August 25, 2019 |  Dov Eilon
Een verdrietig weekeinde ligt achter ons. Opnieuw rouwt een heel land om de zinloze dood van een jongere. Vrijdagochtend stierf Rina Shnerb, nadat haar gezin tijdens een wandeling in Samaria werd getroffen door een bom of granaat. Dat gebeurt helaas steeds weer.

Vrijdagochtend had Rina Shnerb via WhatsApp met haar vriendinnen afgesproken wat ze mee zou nemen naar de geplande gezamenlijke maaltijd aan het eind van de Shabbat. Slechts ongeveer twee uur later was Rina niet meer in leven. Zij werd kort voor de Shabbat begraven op de begraafplaats in haar woonplaats Lod. De gezamenlijke maaltijd moest worden afgezegd.

Hoe wreed het lot kan zijn, dacht ik toen ik de berichten over de terreuraanslag van vrijdag volgde. Vrijdagochtend was de wereld van de familie Shnerb nog in orde. Net als wij allen hebben zij zeker de gebeurtenissen van de laatste tijd gevolgd, hebben zij met heel Israël gerouwd om de zinloze dood van de achttienjarige Dvir Sorek, en zijn zij vervolgens teruggekeerd naar het dagelijks leven, zoals wij hier allemaal steeds weer doen, want het leven moet doorgaan.

Dit lijkt misschien ongewoon voor buitenstaanders. Is het mogelijk om aan deze situatie te wennen, aan het voortdurende gevaar van een terreuraanslag? Persoonlijk kan ik geen duidelijk antwoord geven op deze vraag. Ja, misschien zijn we aan deze situatie gewend geraakt, ook al accepteren we het natuurlijk niet.

Rina's vader, rabbijn Eitan Shnerb, had waarschijnlijk niet gedroomd dat een reis naar de Ein Bubin bron in deze tragedie zou eindigen. Het incident van vrijdag was echter niet de eerste terreuraanslag bij de bron. Vier jaar geleden werd Danny Gonen, even als Rina uit Lod, daar van dichtbij neergeschoten door een Arabische terrorist. Sindsdien wordt Ein Bubin Bron ook wel Danny Bron genoemd.

Rabbijn Eitan Shnerb, Rina's vader, spreekt in het Hadassah Ein Kerem Ziekenhuis in Jeruzalem met journalisten. (Foto: Flash90).

De plaats wordt regelmatig bewaakt door het Israëlische leger. Voordat Etan Shnerb en zijn kinderen naar de bron vertrokken, zou hij volgens berichten zijn geïnformeerd over de veiligheidssituatie. Toen reed hij weg. Aangezien zijn kinderen waren opgegroeid, wilde hij meer tijd met hen doorbrengen, hen het land Israël laten zien, zei hij zaterdag vanuit zijn bed in het Hadassa Ein Kerem Ziekenhuis. Zijn toestand wordt nu beschreven als licht gewond. Nadat zij de bron hadden bereikt, parkeerde hij de auto en liep met zijn kinderen de weg af naar de bron. Toen was er een explosie.

Rina was ter plekke dood, zoals de vader vertelde, de zoon Dvir raakte ernstig gewond, maar bij zinnen, zodat hij zijn vader nog aanraadde niet meteen aan zijn moeder te vertellen wat er met Rina was gebeurd. De vader vertelde verder dat het hem duidelijk was dat zijn dochter niet hoefde te lijden, hij en zijn zoon hadden haar gedag gezegd terwijl ze op de veiligheidstroepen wachtten.

Ik was verbaasd over hoe de vader ondanks deze vreselijke tragedie zo rustig kon spreken. Hij bedankte Rina voor het redden van zijn leven en dat van haar broer (Rina had de klap van de explosie grotendeels opgevangen), en geloofde dat het haar wil was om zich nu sterk te tonen, niet zwak, om het volk van Israël te versterken.

Nog voor de Shabbat vergezelden honderden mensen, vrienden en familie, Rina op haar laatste reis. Ze werd begraven op de begraafplaats van Lod. Haar vader kon de begrafenis niet bijwonen, hij nam 'telefonisch' afscheid van zijn dochter.

Honderden vrienden en familieleden vergezellen Rina op haar laatste reis naar de begraafplaats. (Foto: Flash90).

De Israëlische veiligheidstroepen zijn nog steeds op zoek naar de terroristen. Maar voor de rest van ons gaat het leven verder. Recent nieuws zal binnenkort de berichten over de tragedie van de familie Shnerb naar de achtergrond verdringen. En op een gegeven moment zal het zeker weer gebeuren, weer een terroristische aanslag, weer een tragedie met een nieuwe familie. Kun je echt wennen aan zoiets?

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.