Het verband tussen Labello, Nivea en Tesa-tape

zondag 25 augustus 2019 |  Redactie Israel Today
Een scheur in een bladzijde van een boek repareren of een cadeau inpakken? Een beetje plakband, en het is weer te gebruiken. Deze praktische uitvinding hebben we te danken aan Oscar Troplowitz, een apotheker en ondernemer die op 18 januari 1863 in het Poolse Gleiwitz werd geboren in een Joodse familie.

Oscar groeide op in een gezin met twee kinderen. Zijn familie was zeer rijk geworden met hun groothandel in wijn. Oscars vader had een bouwbedrijf. Hij bouwde in 1861 de nieuwe synagoge van Gleiwitz. In 1938 werd dit gebouw verwoest in de Rijkspogromnacht (Kristallnacht).

In 1870 verhuisde het gezin naar Breslau, waar Oscar het apothekersvak van zijn oom leerde. In 1884 ging hij Farmacie studeren. In 1890 vertrok hij naar Hamburg waar hij in 1882 de ‘Fabriek van Dermatherapeutische Preparaten’ kocht van Paul Carl Beiersdorf. Het bedrijf had elf werknemers. Hij ging verder met het werk van Beiersdorf en stelde op diens aanbeveling de scheikundige Isaac Lifschütz aan. Lifschütz was de uitvinder van de emulgator ‘Eucerit’. Oscar Troplowitz kreeg in 1911 het patent op Eucerit.

Niet veel later fabriceerde hij een nieuwe sneeuwwitte crème die de naam Nivea kreeg. Tropowitz ontwikkelde in 1901 de hechtpleister leukoplast. Vijf jaar eerder was de ‘Beiersdorf-Kautschuk-Klebefilm’ al ontwikkeld, die echter pas in 1936, achttien jaar na de dood van Tropowitz, als Tesa (plakband) de markt veroverde. Troplowitz ontwikkelde in 1909 ook nog de lippenbalsem Labello.

Dit artikel verscheen in de serie 'Joden zijn een zegen voor de wereld' in de uitgave van december 2017 van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.