Arabische lijst deel van de volgende regerings­coalitie?

Thursday, August 22, 2019 |  Aviel Schneider
Voor het eerst heeft een Arabische partijleider zich publiekelijk bereid verklaard, toe te treden tot een centrum-linkse regerings­coalitie. Maar wie de kloof tussen de Arabische Knessetleden en de Israëlische politiek kent, weet dat hij hiermee alleen stemmen wil trekken.

Afbeelding: Ayman Odeh (l) sprekend in het Israëlische parlement, rechts van hem Knesset-voorzitter Israël Eichler. (Foto: Noam Revkin Fenton/Flash90)

De partijleider Ayman Odeh van de Verenigde Arabische Lijst vertelde aan het Israëlische dagblad Yediot Achronot, dat hij en zijn partij deelname aan de volgende regeringscoalitie niet zouden uitsluiten, als de partij Blauw en Wit de verkiezingen midden september wint. Maar degenen die de politieke overtuigingen kennen, weten dat zij met deze verklaring niet echt zullen toetreden tot een regeringscoalitie. Waarom had Odeh het er dan over om lid te worden van de coalitie?

Een derde van de Arabische burgers van Israël heeft niet deelgenomen aan de recente verkiezingen in april, omdat hun Arabische vertegenwoordigers in het Israëlische parlement en in de oppositie blijven en daardoor geen politieke bijdrage leveren aan de Arabische bevolking.

In de afgelopen maanden hebben veel Arabische burgers in de Israëlische media geklaagd over hun Arabische politici, die ofwel alleen maar bezorgd zijn over het Palestijnse probleem in Gaza, ofwel in het buitenland Israël belasteren, maar geen vinger uitsteken voor de Arabische bevolking in het land.

Van de Arabische bevolking wil 64% hun Arabische partijen in een coalitie zien, en de meerderheid van 80% is voorstander van politieke steun buiten een coalitie als ze een groter budget krijgen voor de infrastructuur binnen de Arabische bevolking (bron: Friedrich-Ebert-Stiftung in Israel Abraham Initiative). Om deze reden geeft Odeh een nieuwe koers aan, hoewel men kan betwijfelen hoe serieus hij zijn eigen woorden neemt.

Nadat de vier Arabische partijen zich enkele maanden geleden opnieuw verenigd hebben tot de Gezamenlijke Arabische Lijst, willen ze deze verklaring gebruiken om een groot deel van de Arabische bevolking te overtuigen om te gaan stemmen, omdat slechts 50 procent van de Arabieren met stemrecht stemt in het land.

Maar wie de kloof tussen de Arabische Knesset-parlementariërs en de Israëlische politiek kent, weet dat een regeringscoalitie met Arabische partijen bijna onmogelijk is. De enige keer dat de Arabische Knessetleden een Israëlische regering steunden was toen de coalitieregering van Yitzchak Rabin (1992) in het Israëlische parlement moest stemmen voor het omstreden Oslo-akkoord. In dit geval hebben de Arabische politici de regering in Jeruzalem politiek gesteund. Daarom worden de woorden van Odeh niet serieus genomen door zijn eigen Arabische bevolking en worden ze alleen gezien als een magneet naar de stembus op de verkiezingsdag.

Zie ook: The|Times of Israel, Blue and White MKs rule out center-left coalition with Arab lawmakers.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.