1,5 miljoen Arabische Israëli's staan voor de keuze

Thursday, August 22, 2019 |  David Lazarus
Een groeiend aantal Israëlische Arabieren is niet langer bereid om te stemmen op Arabische partijen, die alleen nog maar haat voor Israël koesteren, en nalaten in de Knesset aandacht te vragen voor brandende sociale kwesties in de Arabische gemeenschappen, zoals geweld en misdaad.

De Gezamenlijke Arabische Lijst hield deze week een bijeenkomst in Tel-Aviv onder het motto 'Een Gezamenlijke Strijd voor een Gezamenlijke Toekomst', in de hoop bij de verkiezingen van 17 september de Israëlische Arabieren op hun partij te laten stemmen.

Maar wat biedt de partij de Arabische burgers van Israël precies? De Israëlisch-Arabische samenleving heeft te maken met veel ontberingen. Veel Arabische steden en dorpen zijn de armste van Israël. En er zijn brandende sociale kwesties, zoals ongebreideld geweld en misdaad, maar ook de sociale vervreemding, die Arabieren en Joden in de Israëlische samenleving van elkaar scheidt.

Wat heeft de Gezamenlijke Arabische Lijst, die beweert Arabische Israëli's uit alle lagen van de bevolking te vertegenwoordigen, aangeboden om deze cruciale en tot onrust leidende kwesties aan te pakken? Niets! Er werd met geen woord gerept over de manier waarop een van deze brandende onderwerpen zou worden aangepakt.

Wat de partij in al haar toespraken wel heeft aangeboden, is dat de Gezamenlijke Arabische Lijst haar 'strijd tegen de bezetting' en tegen de Staat Israël, die 'met moorddadige wreedheid regeert', zal voortzetten.

De enige zorg die de Gezamenlijke Arabische Lijst heeft is om te vechten tegen Israël en de defensieve blokkade rond de Gazastrook, die verhindert dat er nog meer raketten de Hamas-enclave worden binnengesmokkeld, en zelfs voor het onhoudbare 'recht op terugkeer' van miljoenen Palestijnen naar Tel-Aviv, Haifa en centraal Israël.

Net als een Trojaans paard willen deze politieke charlatans lid zijn van de Israëlische Knesset, zodat ze de vijanden kunnen vertegenwoordigen die Israël willen vernietigen, in plaats van een weg vooruit te bieden voor Israëlische Arabieren om hun leven als goed opgeleide, succesvolle burgers van de Joodse Staat te verbeteren.

Zij verzetten zich tegen elke mogelijkheid of kans voor Arabieren en Joden om in Israël naast elkaar te leven, hitsen er tegen op, en proberen die te vernietigen.

Tijdens de verkiezingen op 9 april was de opkomst van de Arabische kiezers historisch laag. Hierdoor ontsnapten de Arabische politieke partijen in Israël ternauwernood aan een catastrofale nederlaag door het niet halen van de kiesdrempel van 4 zetels en het verliezen van hun plaats in de Knesset. De vier Arabische partijen deden in twee combinaties mee, Ra'am-Balad haalde vier zetels, Hadash-Ta'al 5. Veel Israëlische Arabieren boycotten de nationale verkiezingen uit protest, vanwege hun diepgewortelde haat tegen Israël.

In antwoord op de opstandige en contraproductieve voorstellen van de Gezamenlijke Lijst (van de vier Arabische partijen), klinken andere stemmen van meer rationele, gematigde en jongere Arabische Israëli's die de zegeningen van lsraël hebben ondervonden en de radicale anti-Israëlische agenda van de Gezamenlijke Arabische Lijst hebben verworpen. En zij zullen hun stem uitbrengen voor een echte gezamenlijke strijd voor een betere gezamenlijke toekomst voor de Arabier en de Jood.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.