Defensie: IDF toonde gevechts­voertuig van de toekomst

Thursday, August 22, 2019 |  Redactie Israeltoday.nl
Het Israëlische leger heeft begin augustus enkele van zijn vernieuwde gevechts­voertuigen getoond. Deze worden bediend door twee personen, in plaats van vier, maken gebruik van de modernste technieken, en zijn gebaseerd op autonome capaciteiten en kunstmatige intelligentie.

De demonstratie van de voertuigen maakt deel uit van het Carmel programma van de IDF, dat drie jaar geleden begon en tot doel heeft alle voertuigen van de IDF van de meest geavanceerde technologie te voorzien.

Hieraan hebben drie defensie-industrieën meegewerkt, Israel Aerospace Industries, Elbit Systems en Rafael Advanced Defense Systems, die elk hun eigen oplossingen toonden. Na een maand experimenteren werden de drie verschillende operationele technologieën gedemon­streerd, samen met andere geavanceerde technologieën, die de infrastructuur zullen bieden voor het ontwikkelen van bemande en autonome gevechtsvoertuigen in de IDF.

In plaats van kijkgaten of een koepel wordt gebruik gemaakt van camera's rondom en grote touchscreens die een 360° beeld geven van de omgeving. Ook de beelden van een drone, die het gevechtsterrein van bovenaf bekijkt, zijn hier te zien. Voor de bediening. Voor de bediening van het kanon is een video-game achtige controller in de bestaande tank ingebouwd.

De voertuigen krijgen ook mogelijkheden voor autonome besturing en het herkennen van doelen, met behulp van sensoren en camera's, kunstmatige intelligentie en andere snufjes.

Elbit Systems Carmel project prototype (Foto: Israëlische ministerie van Defensie).

'Dit is een revolutionair concept dat gebaseerd is op geavanceerde technologie', vertelde brigade-generaal Yaniv Rotem, hoofd van de onderzoeks- en ontwikke­lings­afdeling van het Ministerie van Defensie, aan journalisten. 'Vele landen en vele legers zijn op zoek naar de gepantserde voertuigen van de toekomst,'.

Israël - dat lang heeft gekeken naar een toekomstig robotleger als middel om het gebruik van soldaten op zijn brandbare fronten met Gaza, Libanon en Syrië te verminderen, net zoals zijn luchtmacht steeds meer heeft vertrouwd op piloot-loze drones - demonstreerde mogelijkheden voor het project aan Amerikaanse militaire vertegenwoordigers en is van plan om hetzelfde te doen voor andere landen.

'Nu de mensen in de tank zullen zitten, het die gesloten, ze zijn veel beter beschermd, en ze kunnen voortgaan zonder zich zorgen te maken over sluipschutters of andere dingen,' vervolgde Rotem.

Op de vraag waarom Israël de menselijke betrokkenheid niet volledig uitschakelde en de voertuigen op afstand bediende, vertelde Rotem aan verslaggevers: 'Uiteindelijk is het de man in het voertuig die de beslissing neemt. Je hebt iemand nodig die meer denkt dan een machine'.
Een andere ambtenaar van het ministerie van Defensie zei, dat de prototypen van de 'slimme tanks' in theorie op afstand kunnen worden bediend, eventuele storingen en vertragingen in het signaal hun doeltreffendheid in een gevecht kunnen belemmeren.

Twee van de voorgestelde systemen leken geïnspireerd door videospelletjes en andere thuis gebruikte technologieën, die ongetwijfeld jonge soldaten zullen aanspreken.
Israel Aerospace Industries toonde Xbox-achtige besturingssystemen.
Rafael heeft een voertuigsimulator met touch-screens en animatie, waarvan het terrein en de kleding van de personages aan Afghanistan herinneren - een knipoog naar de vertegenwoordigers van het Amerikaanse leger.
Elbit Systems kwam met aangepaste luchtmachthelmen waarvan de vizieren een 360 graden zicht bieden op de buitenkant van het voertuig. Rotem vertelde, dat Israël de helmen al toepast bij de bemanningen van Merkava tanks.

(Bronnen: o.a. Israel Hayom).

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.