Vragen bij zomerevenement voor kinderen in Sderot

Wednesday, August 21, 2019 |  David Lazarus
Een meerdaags evenement nodigt Israëlische kinderen uit het hele land uit om naar de regelmatig beschoten grensstad met de Gazastrook te komen. Een controversiële documentatie in de marge over geslachtsverandering leidt tot discussies.

Hoewel de stad Sderot de laatste dagen weer een paar keer werd beschoten door raketten uit de Gazastrook, hebben honderden kinderen uit de omliggende steden en zelfs uit grotere steden in het centrum van Israël elkaar ontmoet in de Cinematheque van Sderot om spelletjes te spelen en gewoon plezier te hebben.

'Ik ben verrast', zei Benny Cohen, voorzitter van de Cinematheque en organisator van het evenement. Hij had niet verwacht dat er zoveel kinderen naar het zuiden zouden komen, in de vuurlinie, om een leuke tijd te hebben met de kinderen van Sderot. 'De kinderen hier zijn gewend aan het dagelijkse gevaar', vertelde hij voor de legerradio. 'Maar het is prachtig om honderden kinderen en hun gezinnen uit het hele land naar onze kleine grensstad te zien komen. Wat een aanmoediging,' zei hij met een emotionele stem.

Het evenement 'The Magic of Movies' duurt vijf dagen, waarbij kinderen kunnen deelnemen aan allerlei activiteiten die verband houden met de wereld van de bioscoop. De activiteiten omvatten workshops over het maken van films, hoe speciale effecten werken en creatieve dingen, en natuurlijk zullen veel favoriete films worden bekeken, met een of twee sterren die in persoon verschijnen.

Controversiële documentaire over geslachtsverandering
Een controversiële documentaire, die ook op dit evenement te zien zal zijn, voor jongeren van 13 jaar en ouder, kan niet overal op bijval rekenen. De Israëlische documentaire 'Transkids' volgt vier jaar lang vier gezinnen, waarvan de kinderen een geslachts­verandering ondergaan. Na de voorstelling ontmoeten de jonge toeschouwers de vier jongeren die deze operatie hebben ondergaan en wisselen ze van gedachten.

Sommige van onze lezers kunnen bezorgd of zelfs geschokt zijn om te horen dat dit onderwerp deel zou uitmaken van een openbaar evenement voor jongeren uit het hele land. Anderen vragen zich misschien af, wat dit onderwerp te maken heeft met het bieden van wat ontspanning aan jongeren temidden van de angst en de gevaren van terreur­aanslagen.

Misschien heeft het vermogen van de Staat Israël om een zekere mate van normalisering te bereiken en tegelijkertijd te strijden voor zijn bestaan, de natie de ruimte gegeven om niet alleen plezier te hebben, maar ook om te kijken naar deze moeilijke kwesties die deel zijn gaan uitmaken van onze samenleving, en van de westerse samenleving over de hele wereld, of we het nu leuk vinden of niet.

In het huidige Israël worden homo­seksualiteit en gender­identiteit in de media, op de televisie en in de klas regelmatig en openlijk besproken. Israëlische kinderen van jonge leeftijd maken maar al te snel kennis met de moderne wereld en haar liberale, progressieve opvattingen over seksualiteit. Misschien is het soms beter om erover te praten dan het in de kast te bewaren.

Lees meer over het probleem van pornografie onder Israëlische jongeren en, in het Israel Today Magazine van maart 2017, hoe Messiasbelijdende Joden ermee omgaan.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.