Hamas chanteert Israël met dreiging van meer geweld

Tuesday, August 20, 2019 |  Israel Today Redactie
Hamas zegt dat ‘lone wolf’ aanvallen zullen toenemen als Israël geen beschermingsgeld betaalt. Dinsdag dreigde Hamas om geweld vanuit de Gazastrook tegen Israël te doen escaleren, tenzij Jeruzalem beperkingen op de kustenclave verlicht over­een­komstig de voorwaarden van een onlangs tot stand gekomen wapenstilstand. Israël heeft tot het komende week­einde de tijd om hieraan toe te geven.

Hamas eist onder andere dat Israël de elektriciteitstoevoer naar Gaza verhoogt (waarvoor Israël zelden een betaling ontvangt) en de overdracht van grote bedragen aan financiële hulp uit Qatar toestaat, zoals gerapporteerd werd door de Libanese krant Al-Akhbar. Israël had al twee van de zes Qatarese hulptransfers toegestaan. Een derde werd echter stopgezet toen de terroristen uit Gaza het staakt-het-vuren schonden door een Israëlische militair neer te schieten bij het grenshek.

Hamas beweert dat veel van de recente geweldsincidenten de daden van ‘lone wolfs’ zijn geweest, en dat dergelijke onafhankelijke aanvallen zullen escaleren als de internationale gemeenschap geen druk op Israël uitoefent om de beperkingen op Gaza te verlichten.
Volgens Hamas is Gaza ‘klaar om te exploderen.’ Naast vier terroristische raketten die sinds vorige week op Zuid-Israël werden afgevuurd, hebben de Israëlische troepen herhaalde pogingen van terroristen (sommigen tot de tanden bewapend) om te infiltreren in de zuidelijke Negev-regio gedwarsboomd.

In Israël heeft premier Benjamin Netanyahu de meeste kritiek gekregen voor de gespannen situatie, waarbij veel Israëli’s ontevreden zijn over wat zij zien als zwakke reacties op de terroristen. Van zijn kant verwierp Netanyahu de kritiek en waarschuwde, dat de komende algemene verkiezingen hem er niet van zouden weerhouden een grote militaire operatie in Gaza te bevelen als Hamas de situatie niet onder controle krijgt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.