Israël wil Palestijnen helpen de Gazastrook te verlaten

dinsdag 20 augustus 2019 |  David Lazarus
Het Israëlische veiligheids­kabinet heeft het afgelopen jaar gewerkt om de Palestijnen te helpen de Gazastrook te verlaten zonder terug te keren. De Amerikaanse organisatie Alliance for Israel Advocacy promoot een plan om Palestijnen uit Judea en Samaria te verhuizen.

Volgens bronnen bij de regering, die betrokken waren bij de besprekingen, keurde premier Netanyahu het plan goed om de inwoners van Gaza te helpen het land te verlaten. Het veiligheidskabinet berichtte dat in 2018 meer dan 35.000 Palestijnen Gaza hadden verlaten zonder de intentie om terug te keren. 'Het gaat om een zeer groot aantal emigranten die de Gazastrook verlaten', vertelde de functionaris aan verslaggevers tijdens Netanyahu's recente reis naar Kiev.

Hij meldde verder dat Israël bereid was de kosten te betalen die gemaakt worden om de Palestijnen te helpen de Gazastrook te verlaten om naar een ander land te gaan, dat bereid is om hen op te nemen. Het veiligheids­kabinet heeft contact opgenomen met tal van landen in het Midden-Oosten, maar geen enkele natie is bereid gevonden om de Palestijnen te helpen bij het verlaten van de overvolle, door oorlog verscheurde terroristische haven van Hamas.

Israël heeft zelfs een plan opgesteld dat de Gazanen toestaat een basis van de luchtmacht in het zuiden van het land te gebruiken om uit Gaza weg te vliegen. Aangezien echter geen enkel land bereid was hen op te nemen, kan dit plan nog niet worden uitgevoerd. Het grote aantal mensen dat Gaza verlaat, doet dit uit eigen beweging zodra ze een land vinden dat bereid is hen op te nemen.

Op soortgelijke wijze heeft de Alliance for Israel Advocacy (AIA), een messiaans-Joodse lobby in Washington, een plan gepromoot dat aanzienlijke financiële stimulansen biedt voor jonge Palestijnen die in de Bijbelse gebieden Judea en Samaria wonen om te verhuizen naar een ander land, om zo een Joodse meerderheid in de betwiste gebieden te bereiken. Er wonen momenteel ongeveer 2,5 miljoen Arabieren in Judea en Samaria en ongeveer 380.000 Israëlische pioniers. 'Door het financieren van economische kansen buiten het land, kunnen over tien jaar konden ongeveer een miljoen Palestijnen en een miljoen Joden in Judea en Samaria wonen, waardoor er een geheel nieuwe realiteit in het gebied zou ontstaan', vertelde Paul Liberman, uitvoerend directeur van de AIA aan Israel Today.

Lees ook het exclusieve interview met AIA-directeur Paul Liberman, gepubliceerd in de Israel Today magazine van februari 2018.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.