Opruiing doodt, en vrede is het eerste slachtoffer

Monday, August 19, 2019 |  Edy Cohen
Waarom zouden kinderen anderen neersteken en zichzelf daarbij laten doden, tenzij hun dat werd opgedragen? Wie zijn die leiders, die met hun gezwollen retoriek de kinderen van hun volk ophitsen om hun leven te geven voor een onbereikbaar idee?

Nadat twee Palestijnse Arabieren van slechts 17 en 14 jaar oud vorige week een Israëlische politieagent in Jeruzalem hadden neergestoken en ernstig hadden verwond, vroegen velen zich af, waarom zouden zulke jonge kinderen zoiets doen? Het antwoord is natuurlijk hersenspoeling, waarin Palestijnse kinderen elke dag op school en via de lokale media worden ondergedompeld.

Sinds het begin van het zogenaamde 'Oslo'-vredesproces is een van de belangrijkste eisen van Israël dat de Palestijnen alle vormen van ophitsing stopzetten. Maar, ondanks de belofte van de Palestijnse leiders om dit te doen, is de ophitsing alleen maar toegenomen, waardoor niet alleen de Israëli's, maar ook het Joodse volk in het algemeen wordt gedemoniseerd.

Kinderen zijn beïnvloedbaar, en degenen die dag in dag uit hun leiders horen protesteren tegen Israël en de Joden, voelen zich gedwongen om te handelen. Een bijzonder gruwelijk voorbeeld was een recente openbare toespraak van Fathi Hammad, de Hamas-minister van Binnenlandse Zaken van de Gazastrook. En hoewel zowel de Palestijnse Autoriteit als Hamas sindsdien afstand hebben genomen van Hammad's antisemitische tirade (waarschijnlijk voor internationaal gebruik), is het veelzeggend dat de toespraak door de Palestijnen nog steeds wordt gedeeld op de sociale media.

In een van de schokkendste (en misschien wel onthullendste) verklaringen van een Palestijnse leider in de afgelopen jaren, zei Hammad half juli dat hij ontevreden was over de moord op Israëli's, en hij drong er bij de Palestijnen die over de hele wereld wonen op aan, om overal ter wereld Joden te vermoorden, waar ze te vinden zijn.

'Jullie allemaal, 7 miljoen Palestijnen in het buitenland, de warming-up heeft lang genoeg geduurd. Jullie hebben overal Joden en wij moeten elke Jood op de wereld aanvallen door hen af te slachten en te vermoorden, als Allah het toelaat. Genoeg warming-uo', zei Hammad tijdens een wekelijkse demonstratie aan de grens tussen Gaza en Israël.

Hammad erkende nogmaals, dat veel Palestijnen nooit zullen instemmen met het soort vrede dat de internationale gemeenschap in gedachten heeft als bemiddelaar, en vervolgde:
'We zullen Israël niet erkennen. Wij zijn geboren om deze entiteit te vernietigen. (…) We bevinden ons nu in de wachtfase, maar ons geduld is voorbij en we zijn klaar om te exploderen als de blokkade [van Gaza] niet wordt opgeheven. De explosie zal niet alleen in Gaza plaatsvinden, maar ook op de Westbank en in het buitenland, met de hulp van Allah.

'Als jullie [Israëli's] de blokkade niet opheffen, dan zweer ik dat wij u namens Allah zullen vermoorden. We hebben nieuwe fabrieken opgericht om bomgordels te maken. Iedereen die een bomgordel wil, zullen we een bomgordel geven. We zullen sterven terwijl we de Joden in stukken blazen en hun kelen doorsnijden. Ik hoop dat deze boodschap naar iedereen gaat.'

Het was het soort demonisch vitriool, dat enkele jaren niet meer is gehoord, maar dat een gevaarlijke herinnering is aan hoe ver de echte vrede nog steeds weg is. In feite waren veel elementen van de toespraak een echo van wat we van ISIS hebben gehoord. En net als bij ISIS is het nu duidelijk dat Hamas niet kan worden verdeeld in een 'militaire vleugel' en een 'politieke tak'. Het is door-en-door een terreurorganisatie. Als zodanig zal zij nooit Israël en de Joden erkennen en in vreedzame co-existentie met hen samenleven. We moeten niet vergeten dat de bevolking Hamas tijdens de laatste Palestijnse verkiezingen [in 2006] aan de macht heeft gebracht.

En het zijn deze leiders en hun giftige retoriek die volledig ter verantwoording moeten worden geroepen wanneer Palestijnse kinderen met messen op weg gaan om in de straten van Jeruzalem te steken.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.