Archeologie: Hoe een vrouw Abel Beth Ma'achah redde

Monday, August 19, 2019 |  David Lazarus
Een merkwaardige geschiedenis in de Bijbel, in de dagen van koning David, speelt zich af in de stad Abel Beth Ma'achah, waar nu opgravingen worden verricht. Hij wil ons een les leren over vrouwen met gezag. Een wijze vrouw commandeert er de commandant van koning David's leger.

Het was tijdens de dagen van David's Koninkrijk. Een Benjaminiet genaamd Sheba ben Bichri was een opstand tegen David begonnen, die zich over Israël verspreidde. Joab, de commandant van David's legers, achtervolgde Ben Bichri helemaal tot aan de uiterste noordgrens van Israël met Libanon, naar een stad die toen Abel Beth Ma'achah heette, ten zuiden van het huidige Metulla.

Joab liet zijn leger de stad rondom belegeren en dreigde die te vernietigen om de opstandige Ben Bichri en zijn volgelingen uit te roken. Maar een plaatselijke 'wijze vrouw' (mogelijk een orakel?) riep Joab toe om te stoppen. Haar noordelijke buitenpost was trouw aan koning David, zei ze tegen Joab, 'een stad en een moeder in Israël' (2 Samuël 20:19). Hier benadrukt het verhaal dat de stad een strategisch noordelijk bolwerk was, en de uitdrukking 'een stad en een moeder in Israël', die slechts één keer in de Bijbel voorkomt, beschrijft de rol van de stad (als moeder) bij het verdedigen van de natie tegen de legers van het noorden.

Onze naamloze 'wijze vrouw' onderhandelt verder met Joab en legt de doorgewinterde commandant uit, dat hij haar grensstad niet hoeft te vernietigen om Ben Bichri te stoppen. Ze kan de inwoners van de stad zover krijgen dat ze hem doden en 'zijn hoofd over de muur gooien'.

Na overweging vindt Joab het een goed plan, Ben Bichri's hoofd rolt, en een vrouw behoedtt een strate­gisch bolwerk in Israël voor een al te ijverige generaal.

Recente vondsten die bij de Abel Beth Ma'achah site zijn opgegrevan, helpen bij het ontrafelen van dit merk­waardige verhaal over hoe een vrouw een militaire commandant kan leiden. Archeologen vonden verscheidene kamers in Abel Beth Ma'achah, gevuld met cultische religieuze voorwerpen die dateren uit de tijd van het Koninkrijk van David (11e - 10e eeuw v. Chr.). Zo werd er bijvoorbeeld een pot met 425 enkelbotten van schapen, geiten en herten gevonden, die op tal van plaatsen in de mediterrane wereld zijn ontdekt. Archeologen geloven dat dit rituele voorwerpen waren die gebruikt werden in rituele rituelen zoals het voorspellen van de toekomst of het werpen van een lot.

Dit verfijnd uitgevoerde hoofd van een bebaarde man, waarschijnlijk iemand uit de elite,werd gevonden in een kamer van een groot kazemat-achtig gebouw, waarschijnlijk een citadel op de top van de heuvel in het noorden. Er werden daar ook olijvenpitten gevonden, die volgens de koolstofdatering uit de 9e eeuw BCE dateren. Het hoofd is ongeveer 5 cm groot en gemaakt van geglazuurd aardewerk en extreem goed vervaardigd. De stijl doet denken aan hoe Egyptenaren typisch Aziaten afbeelden, en hoe personen uit de elite in de Foenisische, Aramees-Syrische en nieuw-Assyrische kunst werden afgebeeld. (Foto: Gabi Laron).

De ontdekking van zo'n groot aantal cultische voorwerpen bij Abel Beth Ma'achah suggereert dat de voorpoststad een plaats was waar mensen naartoe kwamen om leiding en richting te krijgen. Dit wordt bevestigd door de wijze vrouw van Abel Beth Ma'achah, die Joab in 2 Samuël 20:18 uitlegt: 'Vroeger zeiden ze altijd: “Ga om raad naar Abel“; en zo kwamen ze tot een oplossing'.

Archeoloog Robert Mullins vertelt over zijn werk als archeoloog en de opgravingen in Abel Beth Ma'achah, dat ook vermeldt wordt in 1 Koningen 15:20 en 2 Koningen 15:29.

Abel Beth Ma'achah was een grensplaats, blootgesteld aan de invloeden van dit soort oude praktijken uit het Nabije Oosten, zoals waarzeggerij en waarzeggerij. Maar tegelijkertijd was de stad een buffer die het zwaarst werd getroffen door buitenlandse invasies.

Daarom stond Joab voor een dilemma. Zou hij de geestelijk bedorven stad, die nu een opstandeling tegen het koninkrijk van David herbergt, moeten vernietigen, of zou hij het volk moeten toestaan hun strategische militaire rol in de verdediging van Israël voort te zetten, ondanks hun goddeloze praktijken?

Het was een wijze vrouw die de generaal het pragma­tische en goede militaire advies gaf, dat het beter is om goddeloze vrienden aan je zijde te hebben dan rechtvaardige vijanden. En ook hier geeft de Bijbel ons een voorbeeld van een vrouw die een publieke rol in de samenleving vervult met gezaghebbende geestelijke leiding en politieke voorzichtigheid.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.