Aanvallen met auto, mes en raketten, maar Israël wil rust

zondag 18 augustus 2019 |  Dov Eilon
In Israël wil men graag een periode van rust hebben in de dertig dagen tot de verkiezingen. Wordt dit uitgebuit door terroristen, die een oorlogsstemming willen bereiken met een steekpartij, het aanrijden van voetgangers, raketten uit Gaza en een infiltratie-poging?

♦ Donderdag begon het onrustige weekeinde met een mesaanval door twee 14-jarige 'terroristen' tegen een politieman.
♦ Vrijdag reed een terrorist met zijn auto twee jongeren aan, die bij een bushalte wachtten op hun bus die hen naar het noorden zou brengen, waar ze de laatste dagen van de zomervakantie wilden doorbrengen.
♦ Op Shabbat kwamen er nog een paar raketten uit de Gazastrook en was er een infiltratiepoging door gewapende terroristen.
♦ Oh ja, eveneens bij het grenshek verzamelden zich weer 'vreedzame demonstranten'.

'Wat een weekend,' dacht ik vanmorgen op weg naar de redactie. De ene gebeurtenis volgde op de andere, dus er was geen tijd om me met elk incident bezig te houden. Ik dacht er vrijdag steeds aan, wat twee 14-jarige kinderen ertoe heeft bewogen om zich met getrokken messen op gewapende politieagenten te storten. Het moet hun duidelijk zijn geweest, dat ze dit niet zullen overleven. Was dat misschien hun doel, samen met de 'beloning', om 'Shahid', martelaar, te worden? Met welke haat moeten deze kinderen zijn opgegroeid?

Een zinloze mesaanval in Jeruzalem. 

En toen kwam vrijdag het bericht van een auto-aanval. Een broer en zus werden door een Arabische terrorist, die al in een Israëlische gevangenis had gezeten, aangereden bij een bushalte, waarbij de auto over de kop sloeg (zie video bovenaan). De broer (18) raakte ernstig gewond, de artsen vechten nog steeds voor zijn leven. De toestand van zijn zus (20) werd vanochtend beschreven als licht gewond. De terrorist kon worden uitgeschakeld door een politieman, die toevallig achter hem reed en getuige was van de aanval.

In de media werd vermeld, dat de aanslag minder ernstig had kunnen eindigen, als het tweetal achter de barrières had gestaan, ​​die vandaag voor elke bushalte in het land staan, het resultaat van talloze auto-aanvallen uit het verleden. Helaas stonden de twee naast de halte. Ze mogen echter niet verantwoordelijk worden gehouden voor de tragische afloop van de aanval. Het is niet gebruikelijk, dat iemand opzettelijk achter een bushalte rijdt.
Niemand dacht meer aan de 14-jarige 'kinderterroristen', of hoe je ze zou moeten noemen, maar aan de toestand van de gewonde broer en zus.

En toen klonken op de Shabbat alweer de sirenes in het zuiden van het land. In totaal werden vier raketten vanuit de Gazastrook op Israël afgeschoten. Drie ervan konden worden onderschept door de Iron Dome. De splinters van de vierde raket raakten een barbecue in de tuin van een huis in Sderot. Geluk gehad. Niemand raakte gewond door de raketten.
Opmerkelijk was ook, dat het Israëlische leger dit keer niet reageerde op de raketbeschieting. Daar werd vanochtend over gesproken op de radio. Een expert zei, dat Israël niet geïnteresseerd was in een escalatie. Maar zijn deze terreuraanslagen en raketaanvallen niet de escalatie die men wil vermijden?


Raketafweersysteem Iron Dome in actie, zaterdag.

In de Gazastrook dacht men misschien, dat men deze 'zwakte' van de tegenstander kon benutten. Dus zaterdagavond, vlak voor middernacht, naderden vijf terroristen het grenshek. Waarnemers van het Israëlische leger merkten hen op en herkenden ook dat ten minste een van hen bewapend was. Om te voorkomen dat de terroristen Israël binnen zouden komen, schoten ze op hen vanuit een helikopter en een tank. Pas enkele uren later werd in de Gazastrook gesproken over drie doden en één gewonde door de Israëlische beschieting.

Sinds dit incident is het weer rustig geworden. De nieuwe week begint met bezorgdheid over het welzijn van het ernstig gewonde slachtoffer van de auto-aanval en de discussie over hoe het nu verder zal gaan. Over 30 dagen vinden de verkiezingen plaats. Dat kan de reden zijn waarom Israëli's niet geïnteresseerd zijn in verdere escalatie van de situatie. En dat is precies wat Hamas en andere terreurorganisaties zouden kunnen benutten. Dus in de komende dagen kunnen een paar raketten naar de Israëlische kant 'druppelen', zoals het af en toe afschieten van een enkele raket hier genoemd en daardoor gebagatelliseerd wordt. Want voor de verkiezingen willen we graag rust hebben. En dan?

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.