Ramadan onder bezetting

Sunday, August 18, 2019 |  Ryan Jones
In de eerste week van juni eindigde de islamitische vastenmaand Ramadan met het feest Eid al-Fitr. Hoe verloopt dit feest onder Israëlische bezetting in vergelijking met andere vieringen in de regio. We waren erbij en moesten constateren dat er geen verschil is.

Afbeelding: Palestijnen vieren het eind van de Ramadan met een dagje uit aan het strand van Gazastad. (Foto:Hasan Jedi/Flash90).

Het Eid al-Fitr-feest in de door de PA geregeerde gebieden onderscheidde zich nauwelijks van de vieringen in Arabische dorpen en steden onder Israëlisch bestuur en in de buurlanden van Israël, Syrië niet meegerekend, want daar zijn de mensen sowieso niet in de stemming om feest te vieren.

Met andere woorden: Dat Israël in de ogen van de Palestijnse leiders hun land bezet houdt, heeft hoegenaamd geen effect op de manier waarop het traditionele Suikerfeest wordt gevierd. In onze fotoreportage is dit duidelijk te zien.

De enige hinder die de Palestijnen ondervonden bij het vieren van het Eid al-Fitr-feest, was het ruwe optreden van de politie van de Palestijnse Autoriteit (PA), zij waren de enige verstoorders van de rust en de vrijheid van godsdienst.

Het feest kan volgens de islamitische regels pas beginnen als de godsdienstpolitie de vereiste stand van de halve maan heeft vastgesteld. Maar de door de PA benoemde moefti van Jeruzalem kon op de dag van het einde van de Ramadan de halve maan niet zien. Daarom besloot hij het Eid al-Fitr-feest een dag op te schuiven. Dat gebeurde ook in Jordanië, Egypte en Syrië. In de meeste andere landen van het Midden-Oosten was de halve maan wel zichtbaar.

Maar Palestijnen van de pan-islamitische beweging Hizb ut-Tahrir, erkennen de autoriteit van de moefti van Jeruzalem niet. Zij beginnen het Suikerfeest op de dag die wordt vastgesteld door de geestelijke leiders van Saoedi-Arabië.
Omdat deze groep in alle openheid en heel luidruchtig hun gebeden uitspraken en vrolijk feest vierden, besloten nog vastende Palestijnse moslims om zich bij de feestvierders aan te sluiten. De Palestijnse godsdienstpolitie reageerde snel en volgens ooggetuigen buitensporig wreed.


De Palestijnse politie arresteert moslims in Hebron die het feest Eid al-Fitr een
dag te vroeg vierden. (Foto: Wisam Hashlamoun/Flash90)

‘De Palestijnse politie heeft een misdaad begaan tegen tientallen gelovigen’, zei Ibrahim al-Tamimi, woordvoerder van de islamitische beweging Hizb ut-Tahrir, in een gesprek met de Jerusalem Post.
Het voorval maakt weer eens duidelijk dat niet Israël de oorzaak is van alle leed van de Palestijnen.

Dit artikel verscheen in het juli/augustusnummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.