Arabische jongeren rouwen om dood Dvir Sorek

Friday, August 16, 2019 |  Redactie Israel Today
Een groep Arabische jongeren uit de Palestijnse gebieden heeft een brief geschreven aan de familie van Dvir Sorek, die vorige week is vermoord, waarin zij hun afschuw over de moord uiten, en de hoop dat zij een 'brug' naar de vrede tussen Joden en Arabieren kunnen bouwen.

Israëlisch vlagmonument op de plaats, waar Dvir Sorek werd gevonden. (Foto: Gershon Elinson/Flash90)

De groep kende de vermoorde Dvir Sorek van hun regelmatige bijeenkomsten in een interreligieuze discussiegroep, waaraan Dvir de afgelopen twee jaar regelmatig had deelgenomen, waardoor een vriendschappelijke relatie tussen de deelnemers was ontstaan.

Hier is de vertaling van de brief aan de familie Dvir:

'Salam Aleikum,

Sinds twee jaar ontmoeten we elkaar in één ruimte, Palestijnen en Israëli's. Bij elke ontmoeting spraken we over onszelf: ons dagelijks leven en de toekomst die we samen vorm willen geven. We ontmoetten elkaar om de twee weken, jonge mannen tussen de 18 en 25 jaar kwamen samen.

Elke keer was het een geweldige gelegenheid om te praten en we nodigden enkele vrienden uit om met ons mee te doen. Een van hen was Achmad Manasra, ik nodigde hem persoonlijk uit om bij de groep te komen, hij stemde ermee in en na zijn eerste ontmoeting en de goede indruk die hij van de groep kreeg, werd hij op weg naar huis vermoord.

Iedereen was geschokt door wat er was gebeurd. Palestijnen en Israëli's huilden samen over het verlies van onze nieuwe vriend.

Opnieuw treft de harde realiteit ons. Een paar dagen geleden werd onze Yeshiva vriend uit Migdal Oz ontvoerd en gedood. Toen ik het nieuws die ochtend ontving, was ik geschokt. Ik vertelde mijn Palestijnse vrienden wat er gebeurde en ze geloofden me niet.

Dvir Sorek, 19 jaar, die op de Westbank werd doodgestoken. (...) Dvir Sorek was een van de deelnemers aan deze discussiegroep. We kunnen ons niet voorstellen dat iemand, die we gisteren hebben ontmoet, het slachtoffer van morgen is.

Wij betuigen onze deelneming aan zijn familie en vrienden in Yeshiva.

Wij als groep veroordelen dit soort kwaadwillig geweld, dat ons allen bedreigt vanwege onze woonplaats, onze godsdienst, onze identiteit en onze nationalitiet. Het is zo triest, dat we het punt hebben bereikt waarop we het hebben over het recht om niet gedood te worden.

Wij zullen zo blijven, totdat we het doel van vrijheid en het recht op leven zullen bereiken. We bouwen een brug tussen de volkeren van dit land en zullen er verder aan blijven werken.

We hopen dat dit incident de laatste rouw voor beide partijen zal zijn.

Getekend: Palestijnse vrienden van de Groep voor Religeuze Dialoog.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.