De eerste dagen van onze stagaire Eliane in Israël

Friday, August 16, 2019 |  Eliane Müller
Eliane is een paar dagen geleden in Israël geland. Vanaf september loopt ze vijf maanden stage op de redactie van Israel Heute. Hier vertelt ze haar eerste indrukken van het land en van de intensieve zomercursus Hebreeuws bij de universiteit van Haifa.

Shalom! Ik ben Eliane en ik zal vanaf september een paar maanden stage lopen bij Israel Heute. Eerst studeer ik een paar weken Hebreeuws in een zomercursus in Haifa. Ik wil graag mijn ervaringen met u delen en na mijn eerste week aan een Israëlische universiteit is er al veel te melden.

Maandag verliet ik Duitsland voor de komende vijf maanden. Ik reed in een sheroet (gedeelde taxi) van het vliegveld naar Haifa en betrok mijn kamer in een studentenhuis van de universiteit.

In mijn studentenhuis zijn meerdere appartementen, die elk door zes studenten worden gedeeld. Elke student heeft een bed, een bureau, een kast en een spiegel in een tweepersoons kamer. De badkamer en keuken worden met iedereen gedeeld. Ook is er overal WLAN. Het grootste deel van het leven vindt echter buiten de kamer plaats. Veel studenten komen ook 's avonds bij elkaar om bij een biertje ideeën uit te wisselen en nieuwe mensen te ontmoeten. Er zijn ook verschillende snackbars en cafés op het universiteitsterrein, die vaak worden gebruikt als ontmoetingsplaats om samen te eten, te vermaken en te leren.

Haifa staat bekend om de goede co-existentie van verschillende religies, zoals Jodendom, christendom, islam en meer. Ook (of misschien juist) in het dagelijks leven op de universiteit wordt dit al snel duidelijk. Studenten uit veel verschillende landen, culturen en religies komen hierheen, en zo leven ook Joden en moslims hier samen. De universiteit nodigt hen uit voor een gezamenlijk begin van de Shabbat en wenst de moslimstudenten en -staf in een e-mail een gezegend Eid al-Adha (offerfeest). 'De universiteit is erg trots op haar diversiteit', vertelde een van de coördinatoren ons.

Maar je ziet niet alleen mensen van verschillende culturen op de campus, je ziet ook veel katten. Je kunt de loslopende 'campuskatten' op elke hoek zien en vooral 's nachts horen. Ze zijn helemaal niet schuw en lopen zelfs graag door de gebouwen van de universiteit of door de gangen van de studentenhuizen.

Tijdens de eerste lesdagen merkte ik, samen met een andere Duitse deelnemer die ik hier ontmoette, een interessant verschil met Duitsland: In Israël is het leven wat meer ontspannen en is de stiptheid lang niet zo belangrijk als in Duitsland. Maar in het academische leven is de hele zaak omgekeerd. Terwijl onze ervaring bij de Duitse universiteiten eerder is dat te laat komen en een half uur later beginnen met de lessen geen grote uitzondering is, en de organisatie en planning ook nogal veronachtzaamd worden, heerst hier aan de universiteit de totale orde en - in tegenstelling tot de Israëlische mentaliteit - wordt er veel aandacht besteed aan punctualiteit.

Dinsdag zijn mijn Hebreeuwse lessen begonnen en het doet zijn naam Intensieve Cursus eer aan! Tijdens de aanvraag moesten we vooraf een Hebreeuwse test van onze voorkennis maken, zodat we vervolgens in groepen van hetzelfde niveau werden verdeeld.

De lessen worden bijna uitsluitend in het Hebreeuws gegeven en ook op het schoolbord wordt strikt Hebreeuws geschreven - zelfs in de lagere groepen. In de ochtend zijn er drie lessen waarin schrijven, spreken en grammatica worden geleerd en in oefeningen worden toegepast. Er is veel huiswerk, dat in de middag moet worden gemaakt, naast excursies en programma's, voor de volgende dag. Je ziet dat het voor de universiteit heel belangrijk is dat we in ieder geval zoveel mogelijk kennis opdoen.

Gelukkig zorgen het prachtige uitzicht vanaf het universiteitsterrein naar de zee en de al genoemde excursies naar Haifa en andere steden voor een goede afwisseling van de leerstress en het verhogen van de stemming.

Stagiaires welkom
Heb je goede taalvaardigheden in het Duits en Engels? Geïnteresseerd in deelname aan een zinvol project? Wilt u het land Israël leren kennen? En u zou graag contacten willen leggen in Israël? Solliciteer dan nu via info@israelheute.com.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.