Defensie: Shayetet 13, de marine-commando's

Thursday, August 15, 2019 |  Redactie Israeltoday.nl
Shayetetet 13 (Hebreeuws: שייטת 13, letterlijk Flotilla 13) is een eenheid van de Israëlische marine en een van de primaire verkenningseenheden van de IDF. De eenheid is een van de meest geheime eenheden van het Israëlische leger. De details van vele missies en identiteiten van actieve agenten worden zeer geheim gehouden.

Shayetetet 13 is gespecialiseerd in het aan land gaan vanuit zee, terrorismebestrijding, sabotage-acties, het op zee verzamelen van inlichtingen, redding van gijzelaars en aan boord van schepen gaan. De eenheid wordt erkend als een van de beste van de speciale strijdkrachten ter wereld en wordt vergeleken met de Amerikaanse Navy SEAL's en de Britse Special Boat Service.

Zeer zware training
De eenheid is getraind voor zee-, lucht- en landacties. Terwijl andere speciale eenheden van de IDF alleen mannen laten deelnemen gedurende hun verplichte diensttijd van 36 maanden, moeten vrijwilligers voor Shayetetet 13 ermee instemmen om minstens vier en een half jaar dienst te doen, dat is 18 maanden meer dan de normale inzet. De grootste trainingsbasis bevindt zich in de havenstad Haifa. De recruten krijgen te maken met mentaal en fysiek vermoeiende proeven, waarbij zij nauwlettend worden gevolgd en velen afvallen. De slaagkansen om de opleiding af te maken, zijn iets minder dan 5%

Shayetet 13 is een van de oudste speciale eenheden. Hij werd in 1949 opgericht met mannen uit de marine-tak van de Palmach, de voorloper van de IDF. Het bestaan ervan is jarenlang een staatsgeheim geweest, totdat er in 1957 iets uitlekte na een gezamelijke oefening met Franse marine-commando's, en in 2001 een missie in Libanon mislukte, waarbij 7 Shayetet-soldaten sneuvelden.

De eenheid heeft deelgenomen aan bijna alle grote Israëlische oorlogen, evenals aan andere acties. Die missies kunnen variëren van vliegtuigkapingen tot liquidaties van gevaarlijke terroristen, ver in het vijandelijk gebied.

Een gezamenlijke oefening van Shayeter 13 met Amerikaanse Navy Seals in 2017. (Bron: IDF)

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.