Gecoördineerde poging om Israël oorlog in te slepen mislukt

Wednesday, August 14, 2019 |  Yochanan Visser
Deskundigen waarschuwen dat Israël meer vastberaden actie moet ondernemen tegen elke poging om de Tempelberg over te nemen.
Het scenario van wijdverspreide rellen in Judea, Samaria en Jeruzalem, gepland door Hamas, de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ), de Palestijnse Autoriteit en Jordanië voor de zogenaamde Israëlische 'agressie' tegen de Al-Aqsa-moskee, is zondag niet uitgekomen.

Duizenden moslims kwamen naar de Tempelberg in Jeruzalem om te bidden op de eerste dag van het Eid al-Adha feest en om te voorkomen dat Joden de heiligste plaats in het Jodendom zouden bezoeken. Bij de ingang van de heiligste plaats in het Jodendom wachtten honderden Joden op het einde van de moslimgebeden. De WAKF heeft de gebeden echter opzettelijk uitgesteld, waarna Palestijnse moslims weigerden het plein te verlaten en met geweld de toegang tot de islamitische heiligdommen op de Tempelberg blokkeerden.
Hamas en PIJ riepen ondertussen de Palestijnse Arabieren in Judea en Samaria op om de straat op te gaan en de 'zionistische bezetting' te bestrijden, maar deze oproep werd bijna overal genegeerd.

De Joden wilden het plein, waar ooit de twee Joodse tempels stonden, op Tisha B'Av bezoeken - de jaarlijkse vastendag voor de herdenking van de verwoesting van de tempels (gebouwd door Salomon en Herodes). Aanvankelijk besloot de politie op bevel van premier Benjamin Netanyahu om Joden de toegang tot de Tempelberg te ontzeggen, uit angst dat dit een nieuwe golf van wijdverbreid geweld zou ontketenen. Echter, nadat de Israëlische politie er in geslaagd was het geweld te stoppen en de controle over het bovenste deel van de Tempelberg over te nemen, mocht de wachtende menigte Joden de berg opgaan.

Hamas en PIJ riepen vervolgens de Palestijnse Arabieren in Judea en Samaria op om de straat op te gaan en de ‘zionistische bezetting’ te bestrijden, maar deze oproep werd bijna overal genegeerd.
Ondertussen gooide Jordanië olie op het vuur via Ayman Safadi, de minister van Buitenlandse Zaken van het land. Hij beschuldigde Israël van ‘schending van de status quo’ op de Tempelberg en van niet nader benoemde ‘schendingen’. Verder riep Safadi de internationale gemeenschap op om niet te zwijgen in het licht van de ‘Israëlische schendingen in bezet Jeruzalem.’
Tegelijkertijd lanceerde de PA een nieuw ophitsingsoffensief in de Arabische media. Arabische media rapporteerden dat duizenden (Joodse) ‘kolonisten’ de al-Aqsa moskee hadden ‘bestormd’ en het heiligdom hadden ‘vervuild’. Dezelfde media betwijfelden de Joodse geschiedenis op de Tempelberg en beschuldigden Israëlische ‘extremistische organisaties’ van het organiseren van massale aanvallen op de moskee.

Ondertussen probeerde Hamas ook het kruitvat tot ontploffing te brengen op een manier die doet denken aan wat er gebeurde in 2014, toen een opeenvolging van gewelddadige gebeurtenissen de derde Gaza-oorlog ontketende. Die oorlog kostte het leven aan meer dan 2.000 Palestijnse Arabieren en 72 Israëli’s.
De afschuwelijke moord op de Joodse student en IDF-militair Dvir Sorek werd niet officieel opgeëist door Hamas, zoals het eerder deed in 2014 tijdens de klopjacht op de daders van de moord op drie Joodse jongens. De Israëlische veiligheidskrachten hebben echter onthuld dat ten minste één van de moordenaars van Sorek, die afgelopen vrijdag gearresteerd werden, lid van Hamas was. De twee Palestijnse terroristen werden vrijdagavond laat gearresteerd door de Israëlische grenspolitie op het dak van een huis in het Palestijnse dorp Beit Kahil bij Hebron, waar ze sliepen.

In 2014 werd de oorlog uitgelokt door de ontvoering van en moord op Eyal Yifrach, Gilad Shaar, Naftali Fraenkel en later door een actie van de Israëlische luchtmacht tegen Hamas-terroristen in een tunnel onder de Israëlische grens. Deze actie, waarin 7 Hamas-leden gedood werden, ontketende een raketaanval.
Nu probeerde Hamas hetzelfde te doen toen het twee keer probeerde Israël te infiltreren vanuit Gaza na de moord op Sorek in het weekeinde. Zaterdag werd een cel van Hamas van vier zwaarbewapende terroristen tijdig ontdekt terwijl de cel bezig was het veiligheidshek te saboteren. De vier mannen hadden zich voorbereid op een terroristische aanval of ontvoering, maar werden gespot door een eenheid vrouwelijke IDF-militairen. De mannen werden vervolgens gedood door scherpschutters van de Golani-brigade van de IDF. De IDF publiceerde later foto's die lieten zien dat de vier terroristen tot de tanden gewapend waren en messen, automatische geweren, granaten en zelfs een raketwerper bij zich droegen.

De mislukte infiltratie werd zondag gevolgd door een nieuw incident toen een Hamas-terrorist uit Beit Hanoun in Gaza probeerde te infiltreren in Israël. De 26-jarige terrorist, Marwan Nasser, werd ook op tijd ontdekt en onderging hetzelfde lot als de vier Hamas-terroristen die zaterdag probeerden te infiltreren in Israël.

Het verschil met 2014 is dat Hamas nu beweert niets te maken te hebben met de toename van de terreuraanslagen vanuit Gaza en de zogenaamde 'West-Bank' (Judea en Samaria). Op deze manier probeert de terreurorganisatie een nieuwe oorlog met Israël te voorkomen en beweert men dat de gedode terroristen ontevreden ‘lone wolfs’ waren.
De strategie van Hamas en PIJ wordt nu echter bepaald door de Quds-brigade van de Iraanse Republikeinse Garde (IRGC) die Hamas 30 miljoen dolllar per maand geeft voor bewapening en terroristische aanvallen tegen Israël. De Quds-brigade wil dat Hamas en PIJ de druk op Israël via Gaza, maar ook via gebieden onder controle van de PA, opvoeren. Het verschil met 2014 is dat Hamas in Samaria en Judea geen duidelijke militaire infrastructuur meer heeft, nadat de IDF in 2014 een grote operatie tegen PIJ en Hamas heeft uitgevoerd en meer dan 170 leden van de terreurgroepen heeft gearresteerd. Sindsdien is de IDF doorgegaan met de arrestatie van Hamas- en PIJ-leden die dagelijks terroristische aanslagen aan het voorbereiden waren.

Deskundigen waarschuwen nu dat Israël meer vastberaden actie moet ondernemen tegen elke poging om de Tempelberg over te nemen, aangezien de Palestijnse Arabieren dit zien als het begin van het verkrijgen van zeggenschap over heel Israël. Netanyahu heeft tot nu toe geen interesse getoond in een nieuwe grondoorlog tegen de terreurgroeperingen in Gaza vanwege de angst dat dit de door Iran gewenste raketoorlog op meerdere fronten op gang zal brengen. Daarom heeft de IDF haar reactie op de infiltratiepogingen beperkt tot een enkele aanval op een Hamasfabriek in Gaza.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.