Techniek: Israëlische Amos-17-satelliet gelanceerd

Wednesday, August 14, 2019 |  Redactie Israel Today
De geavanceerde communicatiesatelliet Amos 17 is op 6 augustus gelanceerd vanaf de basis Cape Canaveral in Florida en na een half uur in een baan om de aarde gebracht. Hij zal voorzien in de groeiende communicatie-behoeften van Afrika ten zuiden van de Sahara.

De geslaagde lancering is een grote opluchting, omdat in 2016 de vorige poging om de Amos-6 satelliet te lanceren in een ramp eindigde, toen de zuurstoftank van de Falcon raket explodeerde, waardoor de satelliet en de raket voor de lancering werden vernietigd. Naar verluid heeft Elon Musk deze lancering gratis aangeboden.

De succesvolle lancering van de relatief zware, 6,5 ton wegende Amos-17 satelliet is bedoeld om te voldoen aan de snel groeiende communicatie-behoeften van Afrika ten zuiden van de Sahara. Spacecom, een Israëlische privé-onderneming, ontwierp hiervoor de Amos-17 satelliet, en liet die bouwen door het Amerikaanse Boeing. De satelliet zal Afrika voorzien van de meest actuele en geavanceerde digitale netwerken van het continent voor internet, telefoon, GPS en andere communicatie, om Afrika te verbinden met het Midden-Oosten, Europa, India, China en het verre westen zoals Brazilië. Het is de bedoeling de satelliet minstens 20 jaar in bedrijf te houden.

De satelliet, die nu op weg is naar zijn vaste positie op17° oosterlengte (vandaar zijn naam) boven centraal Afrika, zal de komende maanden in een baan om de aarde zijn capaciteiten testen en tegelijkertijd voort­durend contact houden met het grond­personeel. Verwacht wordt dat hij later dit jaar met zijn commerciële activiteiten zal beginnen. De naam Amos staat voor 'Affordable Modular Optimized Satellite' en verwijst ook naar de Hebreeuwse profeet Amos.

Spacecom CEO en President David Pollack verklaarde: 'AMOS-17 plaatst ons direct in de opwindende groei van de levendige markten van Afrika beneden de Sahara. Als een belangrijke multi-regionale satelliet-­exploitant, introduceert Spacecom de technologisch meest geavanceerde satelliet, die frequenties meermalen gebruikt door in gerichte bundels uit te zenden, om Afrika te dienen, waar AMOS-17 een groot aantal diensten zal leveren aan klanten op het gebied van uitzendingen, breedband en telecommunicatie'.

Wie geduld heeft, kan hier de hele lancering volgen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.