Toerisme: Invasie van kwallen eindelijk ten einde

Tuesday, August 13, 2019 |  Redactie Israel Today
Als gevolg van de zware winterregens, die veel voedingsstoffen voor het zeeleven de Middellandse Zee in spoelden, was er deze zomer een massale hoeveelheid kwallen langs de Israëlische Middel­landse Zeekust. De Kwallenkaart vertelt, waar je veilig kunt zwemmen.

Afbeelding: Kwallen op het strand van Ashkelon (Foto: Adi Israel/Flash90)

Dit jaar zagen we aan de Middellandse Zeekust en de stranden van Israël de grootste zwerm kwallen ooit, of in het Hebreeuws medoezah, afgeleid van de Latijnse naam. Tijdens de heetste periode in juli vermeden de Israëli's bijna een maand lang het zeewater, om de pijnlijke steken van de giftige stof die deze slijmerige wezens afscheiden te vermijden.

Deskundigen verklaarden dat de zeer grote aantallen kwallen die naar de Israëlische stranden kwamen, werden aangetrokken door de grote hoeveelheden voedingsstoffen die met de ongewoon grote hoeveelheden regen van dit jaar de Middellandse Zee instroomden. Deze voedingsstoffen leveren voedsel voor vissen en ander zeeleven, waaronder kwallen.

De prikkende kwallen veroorzaakten niet alleen problemen voor Israëli's en toeristen die tijdens de extreme hittegolven van juli wilden afkoelen, maar de hordes kwallen verstopten en verstoorden ook een met zeewater gekoelde elektrische centrale in Ashkelon, in het zuiden van Israël (video).

Israeli's bouwden een website met de naam Meduzot.co.il, die de bewegingen van de vervelende kwallen in kaart brengt, zodat je kunt zien op welke stranden je er het meeste last van hebt, en waar het water het veiligst is om te zwemmen.

Gelukkig, en zoals verwacht door deskundigen, zijn er nu berichten dat de zwermen kwallen, die de stranden van Israël meer dan een maand hebben belaagd, zich verder bewegen, en we kunnen eindelijk weer terug naar het strand voor een mooie koele duik in het water, net op tijd voor augustus, de heetste maand van het jaar in Israël.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.