Archeologie: Grote opgraving bij Beit Shemesh

Monday, August 12, 2019 |  Redactie Israel Today
Wanneer je halverwege de snelweg vanuit Jeruzalem richting Tel Aviv weg 38 neemt naar het zuiden, zie je ter hoogte van Beit Shemesh aan beide kanten van de weg hoe een complete antieke stad wordt opgegraven. Honderden archeologen zijn hier al maanden bezig.

Afbeelding; De opgravingen bij Beit Shemesh laten zien dat de mensen die er woonden redelijk welgesteld waren. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Ze ontdekken steeds weer nieuwe delen van de oude stad. Er zijn inmiddels honderden gebouwen blootgelegd. Als je wat nauwkeuriger kijkt, zie je dat de verschillende gebouwen met elkaar verbonden zijn door een leidingensysteem, uitgehouwen in de stenen vloer. Het leidingensysteem duidt op olieproductie, die destijds op industrieel niveau geproduceerd werd. De olie­productie op deze plek blijkt veel groter te zijn dan wat men ooit eerder bij opgravingen heeft ontdekt.

Er werden veel grote aarden kruiken opgegraven met de inscriptie ‘LeMelech’ (voor de koning). De kruiken stammen hoogstwaarschijnlijk uit de 7e eeuw v. Chr. toen Hizkia, Manasse en Amon regeerden over het Koninkrijk Juda. Juda was in de 7e eeuw v. Chr. niet onafhankelijk; het was een vazalstaat van het Assyrische rijk. Dit kun je zowel in de Bijbel als in antieke Assyrische geschriften lezen.

De welvaart in Beit Shemesh was waarschijnlijk alleen mogelijk door het verbond dat men met Assyrië was aangegaan voor de levering van olijfolie. Olijfolie was destijds een zeer gewild product. Hoewel de regio tussen de Eufraat en de Tigris bekendstaat als zeer vruchtbaar, wilden olijfbomen er niet goed gedijen. De olie was niet nodig om te koken en om vruchten in te leggen, maar ook voor de verlichting in huizen en paleizen.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het juninummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.