Opstootjes op de Tempelberg door samenvallen feesten

Sunday, August 11, 2019 |  Redactie Israel Today
Tisha be'Av, de gedenkdag van de vernietiging van twee tempels, valt dit jaar samen met het islamitische offerfeest Eid al-Adha, waarop tienduizenden moslims op de Tempelberg komen bidden. De onrust op de Tempelberg kwam dus niet onverwacht.

Voor Joden en moslims is het dus gebruikelijk om op deze dag de Tempelberg te bezoeken. Om conflicten te vermijden, werd het voor Joden verboden de Tempel­berg te bezoeken. Aan de islamitische kant worden Joden op de Tempelberg als provocatie gezien.

Zo werd de Joden in eerste instantie de toegang tot de Tempelberg verboden op de dag dat de verwoesting van de tempel werd herdacht. Toch was er, ook zonder Joodse bezoekers, onrust op de Tempelberg. Duizenden riepen nationalistische leuzen en gooiden stoelen, stenen en andere voorwerpen naar de politieagenten. De relschoppers werden vervolgens verstrooid met middelen om de demonstranten te verspreiden en de orde werd hersteld. Daartoe werd de toegang tot de berg via een poort in het noordoosten van de Tempelberg verboden. Het verlaten van de berg door de poort bleef toegestaan. De Al-Aqsa Moskee werd gesloten vanwege de rellen.

Bij de moslimbevolking zouden 14 mensen gewond zijn geraakt bij de gevechten met de politie, terwijl er ook vier politieagenten gewond zijn geraakt.
In de Oude Stad werd een 18-jarige jongen gewond door een glazen fles die naar hem werd gegooid.

Later mocht de Joodse bevolking de Tempelberg in kleine groepjes bezoeken. Dit leidde tot nieuwe onrust en een eerste groep Joodse bezoekers werd door de politie van de Tempelberg in veiligheid gebracht. Na een korte pauze mocht een tweede groep de Tempelberg betreden voor een kort bezoek.

Joodse bezoekers op de Tempelberg.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.