De trek van ooievaars naar Afrika is begonnen

Sunday, August 11, 2019 |  Redactie Israel Today
Vorige week zijn de eerste zwermen ooievaars waargenomen in Israël, waar ze even aansterken voordat zij doorvliegen naar Afrika. De Israëlische luchtmacht heeft speciale radars opgezet om botsingen met de trekvogels te voorkomen.

In de Negev, rond de Dode Zee en in de Hoelavallei zijn de eeste groepen ooievaars waargenomen, op weg naar hun overwinteringsplaatsen in Afrika. In Israël komen ze even uitrusten en eten om nieuwe energie te verzamelden, voordat ze vertrekken voor de volgende etappe van hun lange tocht van de zomer in Europa naar de winter op het Afrikaanse continent. De Society for the Protection of Nature in Israel (SPNI) meldde dat er zo'n 31.000 ooievaars in Israël geland zijn om op krachten te komen voor hun lange reis naar het zuiden voor het begin van de winter.

De ooievaar wordt in de Bijbel vaak genoemd en bewonderd om zijn enorme spanwijdte en het vermogen om termiek, opwaartse stromen van warme lucht, op te vangen, waardoor hele zwermen zachtjes en zonder moeite langs de wervelende stromen kunnen vliegen. De profeet Jeremia beschouwde de ooievaars als bijzonder toen hij merkte dat 'de ooievaar in de lucht haar vastgestelde seizoenen kent', verwijzend naar de regelmatigheid van hun trek door Israël, zelfs in bijbelse tijden.

De majestueuze vogels zullen de komende zes weken boven Israël te zien zijn, en volgens de SPNI zullen er naar verwachting ongeveer 350.000 van noord naar zuid over het land vliegen.

De Hoelavallei bij de berg Hermon wordt tijdens het trekseizoen bezocht door meer dan een half miljard vogels van verschillende soorten en wordt beschouwd als een van de tien belangrijkste natuur-observatiepunten op aarde.

De Israëlische luchtmacht gebruikt speciale radar- en volgsystemen tijdens de trekseizoenen om botsingen met de vogels door straaljagers en commerciële vliegtuigen te voorkomen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.