Drukte over ver­spre­kin­gen, bij gebrek aan beter

Sunday, August 11, 2019 |  Tsvi Sadan
In de tijd voor de verkiezingen wordt er veel drukte gemaakt over kleinigheden. Bij voorbeeld over de ver­spre­kingen van Blauw en Wit-leider Benny Gantz. Is hij alleen maar een slordige spreker, of zeggen zijn reeks fouten iets over zijn leidinggevende kwaliteiten?

Dit is het jongste openbare debat, sinds Gantz een beroemd Hebreeuws spreekwoord verkeerd citeerde: 'Wanneer de ceders in vlammen zouden opgaan wat zouden de mossen dan zeggen?' Gantz zei 'schaduwen' in plaats van 'vlammen' en veroorzaakte oproer in het land.

Dit is de nieuwste aanvulling op Gantz’ groeiende lijst van slordige zinswendingen, die begon toen hij nog stafchef was. De Israëli's herinneren zich nog goed zijn 'Anemonen-toespraak', die hij meteen aan het eind van de militaire operatie in 2014 tegen Gaza hield. 'We hadden toen een hete zomer', zei hij destijds, 'waarop de herfst zal volgen. De regen zal het stof van de tanks wegspoelen. De velden worden groen en de 'rode kleur' (…) van anemonen, bloemen en stabiliteit zullen hier voor vele jaren zijn.' (Opmerking: 'rode kleur’ is in het Hebreeuws 'tzeva adom', dit wordt ook als code voor raketalarmen gebruikt.) Sinds deze toespraak ging het alarm duizenden keren af, en het zwart van de brandende velden heeft het rood van de anemonen vervangen.

Gantz’ zwakke toespraken gingen door nadat hij steeds vaker optrad na zijn toetreden tot de politieke arena. Toen hij een paar weken geleden met de pers sprak en verklaarde waarom hij zichzelf tegensprak toen hij tegelijk zei dat dat hij aan een regering onder Netanyahu wel en niet zou meedoen, zei hij voor de grap: Mijn rechter oor zit aan de kant van het M16-geweer, daardoor heb ik de vraag waarschijnlijk niet gehoord. Gantz verwees naar het zeer bekende verschijnsel van het 'oorsuizen', waar militairen last van hebben door de harde knal van een geweer vlakbij hun oren. Dagen later werd hij echter met zijn mobieltje aan zijn rechteroor gezien. Dat was voldoende om zijn grap tot een serieus probleem van betrouwbaarheid te maken.

In een ander interview zei Gantz: 'Mijn naam is niet Gabbay (de vroegere leider van de Arbeidspartij), en mijn voornaam begint niet met een ‘G.’
Tijdens de laatste verkiezingen zei Gantz hartstochtelijk: 'Ik zal de volgende regering vormen en niemand zal ons tegenhouden, niet de publieke opinie, niet de politici en verder niemand.' Bij een LGBT-bijeenkomst viel hij weer: 'Ik zal vaart zetten achter de wetgeving die het bestraffen van de LGBT-gemeenschap zal opheffen', onderwees hij de verblufte aanwezigen onjuist.

Uitglijders zoals deze werden vroeger ook wel gebruikt om politieke tegenstanders te kleineren. De vroegere minister van Cultuur, Miri Regev, om er maar één te noemen, werd een volledige idioot nadat ze zich een paar keer slecht had uitgedrukt. 'Ik heb in mijn kantoor grote verbeteringen uitgevoerd, waarvan ik geloof dat ook twee ministers na mij die niet kunnen repareren,' zei ze een keer.
De verspreking 'Ik zal Netanyahu verenigd houden' van Yitzchak ‘Boogie’ Herzog, de vroegere leider van de Arbeidspartij, tijdens een verkiezingsdebat tussen hem en Netanyahu in 2015, kwam hem duur te staan.

Maar het lijkt erop, dat deze keer zulke blunders werden opgeblazen, alleen maar omdat er niets anders is om over te praten. Wanneer politieke kampen hun ideologische doelstellingen terugbrengen tot 'Alleen geen Bibi' en 'Alleen Bibi' zeggen, produceren ze een vlakke discussie, die zich op irrelevante zaken richt, die zouden worden genegeerd als er belangrijker dingen op tafel waren gelegd.

Maar er zijn ook mensen die benadrukken, dat het soort fouten van Gantz niet alleen maar een incompetente leider blootleggen, maar ook mensen onthullen die vervreemd zijn van hun Joodse erfenis. Dat zegt de bekende juridisch journalist Shimon Riklin. Over de beschaduwde ceders zei hij: 'Dat is geen eerlijke fout [de houding van de leiding van Blauw en Wit tegenover het Jodendom]. Het belicht hun innerlijke houding: Zich tegen elke prijs losmaken van het Jodendom, en diegenen bespotten die het Jodendom trouw blijven'.

Ook wanneer Riklin gelijk heeft, wat ik niet geloof, blijft het feit bestaan dat kleinigheden altijd belangrijker worden als er geen betere dingen zijn om over te spreken.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.