Half-Palestijnse Miss Filipijnen houdt van Israël

Thursday, August 08, 2019 |  Yochanan Visser
De Filipijns deelneemster aan de Miss Universe verkiezing, Gazini Ganados, dochter van een Palestinse vader en een Filipijnse moeder, is trots op haar Palestijnse erfenis, maar gelooft niet dat haar haar een vijand van de Joodse Staat zou moeten maken.

Wij hebben reeds meegemaakt hoe een Iraakse schoonheidskoningin openlijk getuigde van haar genegenheid voor Israël, en hoe Libanese deelneemsters aan de Miss Universe wedstrijd alle Arabische haat voor de Joodse staat tartte toen ze selfies namen met Miss Israël tijdens de verkiezing.

Deze Arabische mededingers hebben voor hun pro-Israël houding een zware prijs betaald. Het Libanese model Saly Greige werd zwaar bekritiseerd voor haar selfie met Miss Israël, terwijl haar collega Dana Zreik voor het zelfde vergrijp haar titel 'Miss Universe Libanon 2018' werd ontnomen

De familie van de Iraakse schoonheidskoningin Sarah Idan moest Irak ontvluchten nadat ze een selfie met Miss Israel, Adal Gandelsman, op sociale media had geplaatst. Idan woont nu in de Verenigde Staten. Onlangs bezocht ze Israël, waar ze verklaarde dat Israëliërs en Irakezen geen vijanden zijn, waarna haar het Iraakse staatsburgerschap werd ontnomen.

De Miss Universe-wedstrijd van dit jaar zal hoogst­waarschijnlijk een soortgelijk fenomeen te zien geven, aangezien Miss Filipijnen Gazini Ganados, die half Palestijns is, heeft gezworen in de voetstappen van Sarah Idan en haar Libanese collega's te treden.

In een exclusief interview met Israel Today zei Ganados, dat ze graag een foto zou nemen met Miss Israël en beloofde de Joodse Staat te bezoeken na de verkiezing in december.

De Filippijnse schoonheid heeft haar Palestijnse vader, die naar verluidt in de door de PA gecontroleerde gebieden in Israël woont, nooit gekend, maar ze sprak de hoop uit hem te ontmoeten en hem ervan te overtuigen dat vrede met Israël mogelijk is. Ze vindt het ook zeer verkeerd om Israël of het Israëlische volk te demoniseren, en ze beloofde Miss Israël een hand te geven. Hieronder staat het volledige interview.

Israel Today: Voelt u zich meer Filipijns of Palestijns?

Gazini Ganados: Ik ben een trotse Filipijnse. Ik houd van mijn land, en ik wil de Miss Universe titel voor mijn land en mijn vlag winnen. Ik ben ook erg trots op het erfgoed van mijn vader, en ik bedank hem eigenlijk voor de goede genen die hij mij heeft gegeven. Ik denk dat het erfgoed van mijn vader een voordeel is, en een echte weergave van waar de Filipijnen voor staan: diversiteit en tolerantie. We hebben mensen van alle achter­gronden en uiteindelijk houden we allemaal van de Filipijnen. Mijn Palestijnse kant vult mijn trots op mijn Filipijnse identiteit aan.

Miss Irak koos ervoor om samen met Miss Israël op de foto te gaan en betaalde daar een hoge prijs voor. Zou u een selfie nemen met Miss Israël?

Ik vind het heerlijk om nieuwe mensen te ontmoeten en foto's met ze te maken. Het gaat er niet om of zij christen, moslim of Jood zijn, het gaat niet om een identiteit. We zijn allemaal mensen, en Israëli's zijn mensen zoals wij. Het is niet juist, noch eerlijk, om iemand te demoniseren vanwege zijn of haar identiteit of erfgoed. Dit zou tegen alles wat menselijk is zijn.

Dus u, als half Palestijnse, vindt het niet juist om Israël te demoniseren?

Het is verkeerd om iemand, een volk of een natie te demoniseren. De titel waar ik voor strijdt is Miss Universe. In principe is het grondbeginsel van de wedstrijd de universele waarde van de hele mensheid. We zijn allemaal als bloemen in dezelfde tuin. Om uw vraag te beantwoorden, is het tijd dat de wereld iedereen als gelijkwaardig gaat zien.

Wat vindt u van het Arabisch-Israëlische conflict?

Het wordt samengevat door één woord: conflict. Het is niet juist om een paar decennia een conflict te hebben. Ik hoop de Filipijnen te dienen door de titel te winnen, maar ik wil ook een voorbeeld stellen door me aan te sluiten bij en Miss Universe Israel een hand te geven. Laat de boodschap eenvoudig zijn: Schoonheid is in de mensheid, ware schoonheid is in de liefde. We hebben het allemaal nodig. Een conflict, wat het excuus ook is, is nutteloos en ongepast.

U zegt dat u een passie hebt voor het Midden-Oosten. Gaat u Israël bezoeken zoals Miss Irak?

Ik houd ervan om te reizen en me te verbinden met alle mensen in de wereld. Ik zou zeker graag Israël bezoeken. Ik wil de prachtige stranden van Israël zien, de Dode Zee, en ook de heilige plaatsen bezoeken, waaronder de Geboortekerk in Bethlehem en de Al-Aqsa Moskee in Jeruzalem.

Zou u een bezoek brengen aan de Kotel (Westelijke Muur, Klaagmuur), de Joodse heilige plaats bij de Tempelberg?

Natuurlijk. Hoewel ik niet veel om politiek geef, verplicht het feit dat ik de titel van Miss Universe Filipijnen en een Palestijnse vader heb, mij om de boodschap over te brengen: Laat de liefde van God ons verenigen, en ons niet scheiden. Laat de liefde van Jeruzalem ons allen verenigen. Ja, ik zou graag de Kotel bezoeken. Hij staat al op mijn lijstje.

Vertel ons wat over uw Palestijnse vader.

Eerlijk gezegd praat ik daar niet veel over, maar mijn vader is een Palestijn die in de Palestijnse gebieden woont. Ik was gezegend genoeg om zijn genen en interesse in het Midden-Oosten en de Arabische cultuur te erven.

Verwacht u, als christen, enige problemen wanneer u de geboorteplaats van uw vader bezoekt omdat hij moslim is?

Ik hoop van niet. Want ook hier gaat het niet alleen om christelijk, islamitisch of Joods te zijn, het gaat er niet om een identiteit te hebben, we zijn allemaal mensen, Israëli's zijn mensen zoals wij. Het is niet juist en ook niet eerlijk om aan iemand grenzen te stellen vanwege zijn of haar identiteit of afkomst. Dat zou indruisen tegen alles wat menselijk is.

Hoe denk u, dat u de Palestijnse Arabieren kunt helpen vrede te sluiten met hun Joodse buren?

De Palestijnen en de rest van de wereld moeten begrijpen dat de mensheid één ras is, wij zijn het menselijk ras. Ik wil de wereld, als een trotse Filipijnse, vertellen dat ik van ieder mens, ook van Israëli's, houd. Ik denk dat deze boodschap in ieder geval bij de Palestijnse vrouwen zal doorklinken.

Weet u dat er veel mensen uit de Filippijnen in Israël wonen, en bent u van plan om hier vertegenwoordigers van hun gemeenschap te bezoeken?

Ik ben altijd onder de indruk geweest van de goede behandeling van de Filipijnen in Israël. Ze komen terug met prachtige verhalen, en dat is een van de belang­rijkste redenen waarom ik Israël zal bezoeken: Ik deel mijn succes als Miss Universe Filipijnen met onze werknemers die ver van huis zijn, en ik wil Israël bedanken voor de zorg voor onze mensen.

Wat zou uw boodschap zijn voor de Palestijnen en de Israëli's?

Kijk op 19 december hoe ik strijd voor de titel van Miss Universe en wens me geluk, net zoals ik beide partijen geluk, liefde, stabiliteit en het beste voor hun families wens.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.