Een hele stad helpt kinderen met kanker

woensdag 7 augustus 2019 |  David Lazarus
Veel Israëli's hebben gehoor gegeven aan de oproep om onbaatzuchtig een beetje zomerse vreugde te geven aan ernstig zieke kinderen en hun gezinnen, waarvan vaak beide ouders werken. Een grote groep chauffeurs zorgt voor leuke uitstapjes en vervoer bij ziekenhuisbezoeken.

De zomer is warm en droog in Israël, met dagelijkse temperaturen van bijna 35 graden Celsius, met uitschieters van meer dan 40°C. In de zomer is de zorg voor de kinderen thuis, terwijl beide ouders aan het werk zijn, een normaal en uitdagend onderdeel van het dagelijks leven in Israël. Maar wanneer een kind tegen kanker vecht, kunnen de uitdagingen voor zowel ouders als voor broers en zussen te groot zijn, en niet alleen tijdens de hete zomerdagen, maar het hele jaar door.

Toen de stad Hadera in centraal Israël haar bewoners opriep om te helpen, begrepen de mensen het probleem en ze kwamen met een aantal creatieve manieren om de zomer net een beetje makkelijker te maken, en een beetje lichter, voor deze gezinnen met zorgen en hun zieke kinderen.

Honderdtachtig eigenaren van jeeps uit de hele stad, en anderen uit naburige steden die hoorden over het initiatief, verliet hun bedrijven, banen en gezinnen een paar uur per dag om vrijwillig de kinderen wat zomervakantie vreugde te brengen. Ze namen de kinderen mee op leuke dagen voor gezinnen met off-road sightseeing tours naar enkele van de mooiste plekjes van Israël. Sommige vrijwilligers namen hun eigen kinderen mee, om hen wat over medelijden en zorg voor anderen in nood te leren. Vrijwilligers brachten picknickmanden en andere benodigdheden om ervoor te zorgen dat de kinderen, waarvan er veel uit het ziekenhuis moesten worden opgehaald, een goede tijd hadden en uitgeput terugkwamen, maar met een glimlach op hun gezicht.

De chauffeurs organiseerden zelfs een oproepsysteem om de kinderen op te halen voor bezoeken aan het ziekenhuis en de dokter, om hun behandeling voor kanker te krijgen, om alle medicijnen op te halen die het kind nodig heeft, of voor elke andere noodsituatie in het gezin die zich zou kunnen voordoen.

Aangezien het al augustus is en de zomermaanden een voor een voorbij gaan, en het project zo succesvol is, praten veel van de vrijwilligers erover, hoe ze hun inspanningen kunnen uitbreiden om gezinnen met kinderen die aan kanker lijden te ondersteunen en hulp te bieden tot en met de komende najaarsfeesten op de Joodse kalender en daarna.

Hoe geweldig om te zien wat een stad, gemeenschap of buurt kan bereiken als mensen samenkomen in het wederzijds belang van al hun medeburgers. Het is als een soort vervulling van de belofte in Psalm 133: 'Zie, hoe goed en hoe lieflijk is het dat broeders ook eensgezind samenwonen. Het is als de dauw van de Hermon die neerdaalt op de bergen van Sion'. En dat brengt verkoeling voor de kinderen en voor de vrijwilligers, ook in de droge Israëlische zomerse hitte!

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.