Techniek: Nanodeeltjes als vaccin tegen melanoom

Wednesday, August 07, 2019 |  Tsvi Sadan
Onderzoekers van de universiteit van Tel Aviv hebben een vaccin tegen melanoom ontwikkeld. Het bevat nanodeeltjes en kan leiden tot een belangrijke doorbraak in de behandeling van gevaarlijke huidkanker door het sensibiliseren van het immuunsysteem.

Nature Nanotechnology publiceerde op 5 augustus een studie onder leiding van prof. Ronit Satchi-Fainaro, voorzitter van de afdeling Fysiologie en Farmacologie en hoofd van het Laboratorium voor Kankeronderzoek en Nanomedicijnen van de Sackler Faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Tel Aviv, en prof. Helena Florindo van de Universiteit van Lissabon, die op een sabbatical was in het laboratorium van Satchi-Fainaro.

Het onderzoeksteam van het Satchi-Fainaro laboratorium, waaronder ook Dr. João Conniont en Dr. Anna Scomparin, bestudeerde nano­deeltjes die als vaccin tegen melanomen kunnen worden gebruikt. Het vaccin bleek effectief in het voorkomen van melanoom tumoren bij muizen: 'In onze studies hebben we voor het eerst aangetoond, dat het mogelijk is om een effectief nanovaccin tegen melanoom te produceren en het immuunsysteem te sensibiliseren voor immuuntherapie'.

Het vaccin bestaat uit kleine deeltjes, ongeveer 170 nanometer groot, gemaakt van een biologisch afbreekbaar polymeer. In elk deeltje zitten twee peptiden of korte ketens van aminozuren.

De onderzoekers legden verder uit dat 'de nanodeeltjes werkten als bekende vaccins tegen virusziekten. Zij stimuleerden het immuunsysteem van de muizen, en de immuuncellen leerden om cellen, die de twee peptiden bevatten, te identificeren en aan te vallen. Dit betekent dat het immuunsysteem van de geïmmuniseerde muizen van nu af aan de melanoomcellen zal aanvallen indien en wanneer ze in het lichaam verschijnen'.

Volgens het Satchi-Fainaro team 'opent de vaccin­benadering de deur voor een effectieve behandeling van melanomen, zelfs in de meest gevorderde stadia van de ziekte (...) Wij geloven dat ons platform ook geschikt kan zijn voor andere soorten kanker en dat ons werk een solide basis vormt voor de ontwikkeling van andere kanker­nano­vaccins'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.