Premier PA: 'Beschouw alle gebieden als A-zone'

Tuesday, August 06, 2019 |  Redactie Israel Today
Mohammad Shtayyah, de premier van de Palestijnse Autoriteit (PA), heeft maandag tijdens een kabinets­vergadering in Ramallah gezegd, dat de PA de mogelijkheid overwoog om alle Palestijnse gebieden als A-zone te behandelen en zijn aanwezigheid daar te versterken.


De gebieden zijn onder de Oslo-akkoorden verdeeld in drie zones: de A-zone, waarin het overgrote deel van de Palestijnse bevolking woont, staat onder volledige Palestijnse controle; de B-zone staat onder Palestijns burgerlijk bestuur, maar Israëlische veiligheids­controle; en de C-zone, 60 procent van het grondgebied, staat onder volledige Israëlische controle.

Volgens de Palestijnse premier zou Israël de ondertekende overeen­komsten verbreken en dagelijks dorpen in de zones A, B en C aanvallen. Daarom overweegt de Palestijnse Autoriteit om vanaf nu alle Palestijnse gebieden als een A-zone te beschouwen. Zij wil ook haar aanwezigheid in alle gebieden vergroten om de Israëlische activiteiten te beperken.

Eind vorige maand kondigde de Palestijnse leider Machmoud Abbas de ontbinding van alle overeen­komsten met Israël aan. Dit was een reactie op de vernietiging door Israëlische veiligheidstroepen van Arabische huizen die te dicht bij de veiligheidsmuur waren gebouwd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.