Palestijnse navigatie-app helpt controle­posten vermijden

Tuesday, August 06, 2019 |  Dov Eilon
De Arabische starter Doroob uit Ramallah heeft een nieuwe navigatie-app ontwikkeld, die Arabische chauffeurs in Judea en Samaria helpt om controle­posten, lange files en Joodse neder­zettingen te vermijden: 'Voor de volgende controlepost rechtsaf slaan'.

Afbeelding: Auto's in de wachtrij voor een controle­post. (Foto: Nati Shohat/Flash90)

Er is tegenwoordig nauwelijks een chauffeur in Israël, die geen gebruik maakt van de Israëlische navigatie-app Waze om snel en met zo min mogelijk files zijn bestemming te bereiken. De reden waarom Waze zo succesvol is, is dat gebruikers andere chauffeurs tijdig kunnen waarschuwen door het melden van hindernissen voor het verkeer, zoals langs de weg stilstaande voertuigen, ongelukken, politiecontroles en flitspalen, zodat zij een alternatieve route kunnen rijden die Waze automatisch aanbiedt.

De schrijver van deze regels werd dankzij Waze meer dan eens gered van een lange wachtrij en bereikte zo zonder grotere problemen zijn bestemming (hoewel het succes van de technologie nog steeds afhangt van de persoon die de technologie bedient, zoals u hier kunt lezen).

De Arabische bevolking van Judea en Samaria, ongeveer 3 miljoen mensen, heeft het iets moeilijker. Terwijl de 450.000 Joodse inwoners van Judea en Samaria relatief snel op hun bestemming aankomen vanwege de voor hen aangelegde omleidingen, hebben de Arabische automobilisten tijdens hun reis niet alleen te maken met onverwachte files, ongelukken of flits­palen, maar ook met de controle­posten van de Israëlische veiligheids­troepen, die zich op veel plaatsen in de zogeheten 'gebieden' bevinden. Deze controle­posten kunnen ook onverwacht worden opgezet, afhankelijk van de veiligheids­situatie, wat door Arabische chauffeurs begrijpelijkerwijs als een hindernis wordt gezien.

De Arabische start-up Doroob uit Ramallah heeft nu een navigatie-app ontwikkeld om chauffeurs te helpen deze controleposten tijdens de rit te vermijden en zo hun bestemming veel sneller te bereiken. Net als bij de Israëlische Waze-app, waarschuwt de Doroob Navigator bestuurders voor hindernissen op de weg. De nadruk ligt hier echter op het melden van controle­posten en spontane controles door de Israëlische veiligheids­troepen. Net als bij Waze kunnen de chauffeurs informeren over verkeers­belemmeringen, maar ook over plotseling geplaatste controle­posten. De app stelt alternatieve routes voor met zo min mogelijk van deze controleposten en vermijdt het rijden door Joodse nederzettingen. De 'normale' navigatie-apps maken geen onderscheid tussen Arabische en Joodse inwoners of Arabische en Joodse automobilisten.

De ontwikkelaar van de app en oprichter van Doroob, Mohammed Abdel Haleem, vertelde Reuters in een interview dat de kaarten uit het niets opnieuw moesten worden ontworpen. 'Veiligheids­muren, nederzettingen, controle­posten, de bestaande navigatie-apps zijn zich niet eens bewust van deze complexiteit,' legde hij uit. Hij werd zich bewust van de noodzaak van een onafhankelijke app, nadat hij eens door Google Maps tijdens een reis van Bethlehem naar Ramallah naar een afgelegen vallei was gestuurd.

Hoe meer gebruikers, hoe betrouwbaarder de nieuwe navigatie-app zal zijn, die twee maanden na de lancering al door 22.000 chauffeurs wordt gebruikt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.