Toerisme: Qasr el Yahud, doopplaats aan de Jordaan

Tuesday, August 06, 2019 |  Redactie Israeltoday.nl
In deze warme dagen reizen we met Sergio en Rhoda naar Qasr el Yahud, gelegen aan de Jordaan, dichtbij de plaats waar deze uitmondt in de Dode Zee. Het mijnenveld uit de tijd van de Zesdaagse Oorlog is opgeruimd, en de doopplaats is weer toegankelijk.

Volgens de traditie is dit de plaats waar Jezus werd gedoopt door Johannes de Doper, waar het volk Israël de rivier overstak naar het Beloofde Land (Jozua 3), en waar de profeten Elia en Elisa het water spleten en met droge voeten de rivier overstaken (2 Koningen 2).

Momenteel is het gebied, waar aan de Israëlische en de Jordaanse kant van de Jordaan een doopplaats te vinden is, vrij toegankelijk. Dat is tientallen jaren niet zo geweest; na de Zesdaagse Oorlog lag het terrein in een mijnenveld en wa het afgesloten met prikkeldraad.

De naam is afkomstig van het nabijgelegen Byzantijnse orthodoxe klooster met de naam Qasr el Yahud, wat Kasteel van de Joden betekent. Het werd hier in de zesde eeuw gebouwd omdat Jezus hier gedoopt was, en werd door veel pelgrims bezocht.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.