Moet Israël Ilhan Omar en Rashida Tlaib toelaten?

Sunday, August 04, 2019 |  Redactie Israel Today, Chananya Naftali
Twee islamitische Amerikaanse Congresleden, die luidruchtige voorstanders van de Palestijnse zaak bleken, willen de Joodse Staat bezoeken, die zij 'bezet Palestina' noemen. Zal het ervaren van de co-existentie in het land een einde maken aan hun vitriool-spuiterij?

Ilhan Omar en Rashida Tlaib hebben sinds hun verkiezing tot lid van het Amerikaanse Congres vorig jaar een heleboel ophef veroorzaakt. Voor onze lezers: deze moslimvrouwen en enkele van hun gelijkgestemde collega's hebben zich opgeworpen als voorvechters van alle anti-Israëlische inspanningen en bewegingen.

Nu zij ze de Joodse Staat willen bezoeken, is er in Israël veel discussie geweest over de vraag of Omar en Tlaib, ondanks hun status als Amerikaans congreslid, al dan niet toegang zouden moeten krijgen. Jeruzalem heeft namelijk toegang aan veel high-profile verdedigers van de Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) beweging ontzegd.

Maar vele Israëli's, waaronder personen aan de rechterkant van het politieke spectrum, geloven dat Omar en Tlaib moeten worden toegelaten om het land te bezoeken. Onder hen is de Messiaans-Joodse YouTuber Chananya Naftali, die opmerkt dat ondanks het feit dat zij duidelijk antisemieten zijn, Omar en Tlaib zich hartstochtelijk tegen Israël uitspreken zonder hier ooit te zijn geweest. Misschien zal de ervaring uit de eerste hand hun venijnige retoriek in toom houden.

'Ze hebben geen idee waar ze het over hebben', merkt Naftali op. 'Door hen in Israël toe te laten, laten we hen de feiten zien. We hebben niets te verbergen. Ik wil dat ze de co-existentie zien die in Israël plaatsheeft - Arabieren, Joden, christenen, moslims en Druzen die naast elkaar leven. Israël is het enige land in het Midden-Oosten waar dit mogelijk is'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.