Waarom wil PA overeenkomsten met Israël beëindigen?

vrijdag 2 augustus 2019 |  Yochanan Visser
Op 25 juli vertelde Abbas het Palestijnse publiek in een TV-toespraak, dat hij een commissie had opgericht, die de uitvoering van zijn besluit om alle over­een­komsten met Israël te beëindigen, zou onderzoeken.

'We maken het besluit van de leiding bekend om te stoppen met de uitvoering van de overeenkomsten met de Israëlische kant', vertelde Abbas aan het publiek, terwijl hij er later aan toevoegde dat het besluit ook de veiligheidssamenwerking met de Israëli's omvatte.

Abbas zei dat Israël verantwoordelijk was voor het besluit omdat het de overeenkomsten had verbroken die het met de PA had ondertekend en doorging met het 'arresteren en doden' van Palestijnse Arabieren.
Israël 'sloopt hun huizen, neemt hun land in beslag, sluit de wegen af met honderden controleposten (sic), bouwt muren die de continuïteit van de Palestijnse gebieden ondergraven en legt een beleid van rassenscheidings op - apartheid', fulmineerde Abbas.

De aankondiging kwam een paar dagen nadat de Israëlische veiligheidstroepen verscheidene gebouwen nabij het veiligheidhek in de buurt van Sur Baher in Jeruzalem hadden gesloopt, naar aanleiding van een gerechtelijk bevel van het Israëlische Hooggerechtshof, dat de sloop goedkeurde.

Abbas noemde de sloop van de grotendeels lege gebouwen een 'bloedbad', en beweerde daarbij dat Israël 'de volledige verantwoordelijkheid draagt voor deze gevaarlijke escalatie tegen het onschuldige Palestijnse volk'.
De gebouwen werden illegaal gebouwd in een zone binnen 400 meter van het veiligheidshek en de eigenaars waren zich ervan bewust dat de Israëlische wet dit verbiedt.

De Palestijnse kas is leeg
Deskundigen waren sceptisch over de uitvoering van Abbas' beslissing, om alle samenwerking met Israël stop te zetten, aangezien de impopulaire ouder wordende leider herhaaldelijk heeft gedreigd om dit te doen, maar geen gevolg heeft gegeven aan die bedreigingen.
Deze keer kan het echter anders zijn, aangezien Abbas meerdere problemen heeft, en de voortzetting van zijn bewind niet langer als vanzelfsprekend kan worden beschouwd.

Een van de grootste problemen waarmee de leider van de PA te kampen heeft, is een enorm begrotingstekort, dat aanzienlijk is toegenomen nadat Israël besloot om 10 miljoen dollar per maand in mindering te brengen op de aan belastinginkomsten en invoerrechten die het namens de PA invordert.
Begin 2019 nam de Israëlische regering deze maatregel, nadat Abbas weigerde om het 'pay to slay'-beleid van de PA - de maandelijkse toelagen voor Palestijnse terroristen in Israëlische gevangenissen en hun families - op te zeggen.

Als gevolg van de Israëlische beslissing verslechterde de toch al erbarmelijke economische situatie nog verder in de gebieden die Abbas onder controle heeft, waardoor werknemers van de PA slechts de helft van hun maandsalaris ontvangen. Dit veroorzaakte op zijn beurt een scherpe daling van de koopkracht van de Palestijnse bevolking.

Tijdens de economische workshop in Bahrein eind juni beloofden de Arabische landen 100 miljoen dollar per maand aan de Palestijnse Arabieren, maar ze hebben hun beloften nog niet ingelost.

De Israëlische regering verbijsterde Abbas door geen officiële reactie te geven op zijn aankondiging, waardoor hij met de Israëlische tv-media sprak, om duidelijk te maken dat hij het meent.

De Palestijnse leider heeft ook duidelijk gemaakt, dat hij de Amerikaanse regering de schuld geeft van de huidige crisis, die kan eindigen in een nieuwe explosie van geweld als we insiders willen geloven.
'De "De deal van de eeuw" is een poging om alle internationale overeenkomsten, die gericht zijn op het oplossen van het Israëlisch-Palestijnse conflict, ten val te brengen. We zullen niet werkloos toezien bij dit gevaarlijke plan', waarschuwde Abbas, verwijzend naar het komende vredesvoorstel van Trump volgens het Israëlische Channel 13 News.

Palestijns-Jordaanse co-ordinatie
Abbas coördineert naar verluidt zijn stappen steeds meer met de Jordaanse koning Abdullah II, en was kort voor zijn dramatische aankondiging op 25 juli in Amman. Volgens Arabische bronnen, die deze journalist geclassificeerde informatie over het overleg tussen de twee leiders stuurden, werd een strategie besproken die het vredesplan van Trump zou ondermijnen en de druk op Israël zou verhogen.

Zowel Abdullah als Abbas worden geconfronteerd met een toenemende binnenlandse oppositie tegen de manier, waarop zij de ernstige problemen aanpakken in Jordanië en de gebieden die door de PA worden gecontroleerd.

Om de aandacht af te leiden hebben Abbas en Abdullah naar verluidt besloten de al-Aqsa-kaart uit te spelen, en zij wachten op een gelegenheid, bijvoorbeeld een bezoek van een Israëlische of Amerikaanse functionaris aan de Tempelberg, om ernstige onrust te ontketenen in Jeruzalem, Judea en Samaria.
Dezelfde bronnen verwachten niet dat de onrust zal eindigen in een Derde Intifada, maar het zou genoeg kunnen zijn om hun regimes te redden en een wig te drijven tussen de Amerikaans-Israëlische alliantie en de gematigde Arabische landen en daarmee de zogenaamde "Deal van de Eeuw" van Trump te saboteren.

In een poging om de Palestijnse massa's te mobiliseren riep Abbas Hamas opnieuw op, zich te verenigen met de PLO in afwachting van de komende strijd tegen het 'Israëlische bezettingsregime'.
De kans dat Hamas nu zal doen wat de Egyptenaren de afgelopen twee jaar hebben geprobeerd te bereiken is echter zeer klein. Hamas is een deel van de Iraanse as geworden en Iran beschouwt Abbas en Abdullah als afvalligen die deel uitmaken van de Amerikaans-Israëlische alliantie tegen hen.

Hamas heeft belang bij een gewapende opstand in Judea en Samaria en heeft deze week een beroep gedaan op de PA om de Palestijnse 'verzets­organisaties' groen licht te geven om nieuwe aanvallen tegen de bezettingsmisdaden' te lanceren.
'Maak de handen los van de nationale, vreedzame en gewapende strijd in de confrontatie met de bezetting, want dit is de natuurlijke reactie op de misdaden', zei Hamas-leider Khalil al-Hayya in Gaza.

In plaats van zich te verenigen met de PLO probeert Hamas een nieuwe opstand te gebruiken om het regime van Abbas omver te werpen en de controle te grijpen over de gebieden die momenteel onder controle van de PA staan, net als in 2005 in Gaza.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.