Israëlische Arabier ging naar ISIS en wil weer naar huis

Thursday, August 01, 2019 |  Redactie Israel Today
Ongeveer vier jaar geleden verliet Sayyaf Sharif Daod, een Israëlische Arabier uit Noord-Israël, zijn dorp Kafr Bara om zich bij de terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS) aan te sluiten. Via Turkije reisde hij naar Syrië om de ISIS-leden te ontmoeten.

Drie jaar lang heeft hij samen met ISIS gevochten, daarna werd hij ervan verdacht een agent van de Israëlische geheime dienst te zijn vanwege zijn Israëlische staatsburgerschap en werd hij gevangen gezet.

Nu richtte hij zich in een videoboodschap, die door de Saoedi-Arabische televisiezender Al-Arabië werd uitgezonden, tot zijn familie en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. 'Ik heb mij vergist', bekent hij in de video en vraagt om naar huis te mogen komen.

De Britse BBC interviewde hem ook in het Arabisch. In deze door MEMRI vertaalde video legde Daod zijn besluit uit, om zich bij ISIS aan te sluiten en niet bij het Palestijnse verzet. 'Ik heb de tweede Intifada meegemaakt, Israël deed niet één procent van wat Assad deed,' zei hij.

Toen sprak hij de hoop uit dat Israël bereid zou zijn hem terug naar huis te brengen om terug te keren naar een normaal leven. Hij benadrukte dat Israël een democratie is, dat hij nooit onrechtvaardigheid van Israël heeft ervaren. Israël was zijn thuis. Dit werd hem duidelijk toen hij in Syrië was. In Israël leven Arabieren en Joden samen en worden gelijk behandeld.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.