Defensie: Als baby zwaar gewond, nu marine-commando

Thursday, August 01, 2019 |  Redactie Israeltoday.nl
'Het is een wonder dat ik nog leef en dat ik ben toegelaten in de elite-eenheid, waarvan ik altijd heb gedroomd,' zegt S., die in 2002 als baby ernstig gewond raakte door een raket vanuit de Gazastrook, en nu is toegelaten tot de elite-eenheid Marine-commando's.

De stad Sderot, grenzend aan de Gazastrook, werd in 2002 bijna constant beschoten. In die tijd was er nog geen Iron Dome, die de meeste bedreigende raketten kon onderscheppen. In dat jaar ontplofte een raket uit de Gazastrook in de achtertuin van zijn huis, aldus Ynet, en S, toen een 16 maanden oude baby, raakte zwaar gewond door 147 granaatscherven in zijn lichaam. Urenlang waren artsen bezig die een voor een te verwijderen. Een lange weg van herstel was nodig. Zestig littekens herinneren hem aan die gebeurtenis.

Nu is S, 18 jaar oud, bezig zich aan te sluiten bij Shayetet 13, de marine-commando's van de IDF. Hij is door alle moeilijke examens van het marine-commando heen genomen en was opgewonden toen hij hoorde dat hij was toegelaten. 'Ik had net besloten dat ik na alles wat ik heb meegemaakt, deze examens ook wel aan kan', zegt hij.

'Ik hoop een voorbeeld te stellen voor de tieners van Sderot, zodat ze weten dat we kunnen opgroeien om onze dromen waar te maken, wat we ook doorstaan'.
Het verhaal van S. is alom bekend in Sderot, en hij is een symbool geworden in de grensstad. Hij wordt vaak uitgenodigd op scholen om zijn verhaal te vertellen.

Alon Davidi, de burgemeester van Sderot, heeft onlangs een ontmoeting gehad met S. om hem veel succes te wensen. 'Ik ken S. al sinds hij een jongen was, ik volg zijn verhaal vanaf toen hij een kind op de basisschool was, via de Yeshiva middelbare school en nu, toen hij tegen alle verwachtingen in, het marine-commando kon binnenkomen, gezien zijn verwondingen', zegt Davidi. 'Zijn verhaal is een voorbeeld van hoe je het beste uit de moeilijkste omstandigheden kunt halen'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.