Saoedi-Arabië, Israël en de Palestijnse Autoriteit

woensdag 31 juli 2019 |  Edy Cohen
De alles behalve hartelijke ontvangst door Palestijnen van de Saoedische blogger Mohammed Saud (foto), die op uitnodiging Jeruzalem bezocht, is nog niet vergeten in Israël. Het vertelt veel over Saoedi-Arabië, dat toena­dering tot Israël zoekt en afstand neemt van de Palestijnen.

Dit verhaal onthult eigenlijk de diepte van de geheime Saoedisch-Israëlische betrekkingen, de Saoedische steun voor de Deal van de Eeuw van president Trump en de controversiële tweespalt tussen de Saoedi's en de Palestijnen.

Hoewel er geen officiële relatie bestaat tussen Saoedi-Arabië en Israël, begonnen achter de schermen al in 2002 de betrekkingen tussen beide landen te ontstaan, toen koning Abdullah zijn politieke initiatief publiceerde om een oplossing te vinden voor het Israëlisch-Palestijnse conflict, bekend als het Saoedische initiatief.

In 2015 werden enkele officiële contacten tussen Saoedische en Israëlische persoonlijkheden onderhouden. De katalysator voor deze stappen was de gezamenlijke inspanning van beide landen om het Iraanse nucleaire programma te bestrijden, aangezien Iran een gezamenlijke vijand van Saoedi-Arabië en Israël werd. In de afgelopen jaren hebben Saoedi's Israël bezocht en zelfs melding gemaakt van het bezoek van de Mossad-hoofd, Meir Dagan, aan Saoedi-Arabië voor een wederzijdse coördinatie­bijeenkomst over de Iraanse kwestie.
In de afgelopen twee jaar hebben de betrekkingen tussen de landen nieuwe hoogtepunten bereikt, na berichten over een ontmoeting tussen de Saoedische kroonprins en premier Benjamin Netanyahu.

Als er melding is gemaakt van het concept van de blokvorming van gematigde soennitische staten tegen Iran, dan is er de afgelopen twee jaar een verandering opgetreden en heeft dit concept zijn betekenis verloren. Vandaag de dag is het Midden-Oosten verdeeld in twee kampen: het eerste omvat Turkije, Qatar, Iran en Soedan en Jordanië heeft zich hier onlangs bijgevoegd, het tweede omvat Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte, die alle steun en hulp krijgen van de VS en Israël, die een Saoedische invasie van Iran vrezen.

Het is ongetwijfeld de vijandschap tussen Iran en de Saoedi's die heeft gezorgd voor sterkere en hartelijker betrekkingen tussen Israël en de Saoedi's.
Iran is actief betrokken bij maatregelen tegen de Saoedi's, ook in cyberspace. In 2012 werd een virus genaamd 'Shimon' gemeld tegen Aramco, de staats­olie­maatschappij van Saudi-Arabië. Het virus veroorzaakte veel schade aan Saoedi-Arabië. Br />Daarnaast zouden Iraanse hackers Saoedi-Arabische bankrekeningen van enkele Saoedische prinsen hebben gehackt, waardoor blijkt hoeveel geld ze op hun bankrekeningen hebben staan.

Saoedi-Arabië en de Palestijnen
Wat de relatie tussen de Saoediërs en de Palestijnen betreft: de Saoediërs hebben de financiele steun aan de PA jarenlang gestaakt om verschillende redenen. De belangrijkste reden is het voortdurende conflict tussen de Fatach-beweging van Machmoud Abbas en de terreurorganisatie Hamas. Er kwam geen einde aan de conferenties en bemiddelings­pogingen tussen de twee partijen, met bemiddeling van Egypte en Qatar, om een nationale verzoening te formuleren, maar zonder succes.

De Saoedi's waren er niet gelukkig mee dat Hamas de leiding overnam in Gaza en zijn ook niet gecharmeerd van de Hamas-ideologie, die verbonden is met het verzet van de Moslimbroederschap tegen het bewind van de Saoedische koninklijke familie.
De tweede reden is de toenemende corruptie in de Palestijnse Autoriteit. De Saoedi's irriteren zich eraan dat hun financiële steun meestal naar Fatach-functionarissen is gegaan en niet terechtkomt bij degenen die deze hulp echt nodig hebben.

De laatste jaren is de kritiek van de Palestijnen op de Saoedi's toegenomen, vooral vanwege de Saoedische steun voor de 'Deal van de Eeuw'. Veel Palestijnen hebben de koninklijke familie beschuldigd van verraad, door tijdens demonstraties foto's van de koning en afbeeldingen van de kroonprins te verbranden. Vandaag de dag is er in de sociale netwerken een virtuele oorlog tussen de Saoedi's en de Palestijnen, die culmineerde in bezoek van Saud aan Israël en de lasterlijke en fysieke aanvallen op hem tijdens zijn bezoek aan de Al-Aqsa Moskee en de Oude Stad.
De hartelijke betrekkingen tussen de Palestijnse Autoriteit, Iran en Qatar zijn een bijkomende reden voor de woede van de Saoedi's jegens de Palestijnen, die zij als vijanden van het koninkrijk beschouwen.

De relatie tussen de Saoedi's en de Palestijnse Autoriteit is momenteel echter op een historisch dieptepunt aanbeland, vooral na de economische workshop in Bahrein en de bezoeken van Israëlische ministers aan de Golfstaten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.