Nieuwe huizen voor Joden èn Arabieren op de Westbank

woensdag 31 juli 2019 |  Redactie Israel Today
Het Israëlische veiligheidskabinet heeft besloten tot de bouw van 700 nieuwe woningen voor Arabische Palestijnen in Judea en Samaria. Deze bouw maakt deel uit van een groter plan voor de regio, dat ook 6000 nieuwe woningen voor Joodse 'kolonisten' omvat.

Woningbouw in Shvut Rachel, nabij Shilo, regio Benjamin. (Foto: Gili Ya'ari/Flash90)

De nieuwe gebouwen zullen worden gebouwd in het C-gebied van de Westbank, waar Israël volledige militaire en civiele controle heeft. Dit besluit is een afwijking van het eerdere beleid van Israël, om jarenlang geen nieuwe huizen toe te staan voor de Arabische bevolking in het gebied. Waarschijnlijk is het besluit genomen als gevolg van internationale druk, nadat Israël enkele dagen geleden illegale Arabische huizen in het gebied heeft gesloopt.

Verrassend genoeg hebben alle ministers van het kabinet voor dit plan gestemd, inclusief de rechtse ministers Smotrich en Peretz van Verenigd Rechts. Zij zeiden echter, dat de nieuwe huizen zo zullen worden gebouwd dat de veiligheidsbelangen van Israël niet in gevaar komen en dat ze ook geen bedreiging vormen voor de Joodse nederzettingen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.