Techniek: Regulus Cyber detecteert GPS-verstoringen

woensdag 31 juli 2019 |  Redactie Israeltoday.nl
Onze maatschappij is steeds meer afhankelijk van techniek en automatisering, en wordt daarmee steeds kwetsbaarder. Boeren frezen, bemesten en bezaaien hun land, en laten hun trekker besturen door een GPS-signaal voor plaatsbepaling. Schepen bepalen hun positie niet meer met de poolster, maar eveneens met het GPS-systeem.

Onlangs verscheen in mijn krant het artikel 'Russen misleiden piloot en stuurman', dat beschreef dat in mei en juni het signaal van de GPS-satellieten bij de luchthaven Ben Goerion onderbroken was. Landende en vertrekkende vliegtuigen moesten gebruik maken van hun eigen instrumenten en plaats­bepalings­systeem; er was hierbij geen gevaar voor incidenten.

Volgens Israëlische bronnen is er sprake van elektronische oorlogsvoering door Russische troepen die in het aangrenzende Syrië dictator Bashar Assad steunen. Met een stoorsignaal en een vals GPS-signaal wordt het onmogelijk gemaakt, het GPS plaats­bepalings­systeem te gebruiken voor aanvallen met drones e.d. op doelen in Syrië. Het storen van het vliegverkeer in Israël zou dan een onbedoeld neveneffect zijn geweest.

Het is goed mogelijk, dat het zelfde valse GPS-signaal werd gebruikt om een Britse olietanker in de Straat van Hormuz van zijn koers te laten afwijken, waardoor het in Iraanse wateren terechtkwam. Een wereldwijk opererende inlichtingendienst, die de positie van schepen volgt, constateerde dat de tanker plotseling naar het noorden voer bij het passeren van de Straat van Hormuz, schrijf World Israel News.

Het Israëlische bedrijf Regulus Cyber is actief op het gebied van beveiliging. Het ontwikkelt een detectiesysteem voor valse GPS-signalen ten behoeve van de luchtvaart, wegverkeer, robotica en de scheepvaart.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.