Archeologie: 9.000 jaar oude stad gevonden nabij Jeruzalem

maandag 29 juli 2019 |  Tsvi Sadan
Een oude stad uit het Neolithicum (Nieuwe Steentijd), de grootste bekende stad in Israël uit die periode, ontdekt bij werkzaamheden aan snelweg 16 die de hoofdweg Tel Aviv-Jeruzalem met Zuidwest-Jeruzalem zal verbinden, toont aan dat dit gebied in die periode al bewoond was.

De overblijfselen van de stad werden gevonden bij het Motza kruispunt, net ten westen van Jeruzalem. Het opgravingsproject, geïnitieerd en gefinancierd door Netivei Israel (Nationale Transport Infrastructuur Maatschappij), werd uitgevoerd door de archeologen Hamoudi Khalaily en Jacob Vardi van de Israel Antiquities Authority (IAA).

De plaats van de opgravingen leverde duizenden pijlpunten, sieraden en beeldjes op, waarvan sommige uit verre oorden waren ingevoerd. Obsidiaan-stenen uit Anatolië, Turkije en zeeschelpen uit de Rode Zee wijzen op een ontwikkelde 'internationale' handel. De stad zelf, waar naar schatting 2.000 tot 3.000 mensen woonden - wat voor die tijd groot was - lag acht km ten westen van Jeruzalem, naast de rivier de Sorek, in een gebied waar talrijke bronnen zorgden voor ongewoon weelderig begroeide oevers.

Khalaidy en Vardi zeiden dat 'dit de eerste keer is dat een dergelijke grootschalige nederzetting uit het Neolithicum - 9.000 jaar geleden - in Israël is ontdekt'. De opgravingen hebben grote gebouwen en rituele plaatsen blootgelegd. Luchtfoto's laten duidelijk zien dat de stad zelf, met zijn duidelijke 'straten', goed gepland leek te zijn.

De opslagplaatsen bevatten een enorme hoeveelheid peulvruchten, vooral linzen, die een teken zijn dat dit een goed georganiseerde agrarische gemeenschap was. Schapenbotten die op de site zijn gevonden, wijzen er ook op dat de bewoners meer afhankelijk waren van gedomesticeerde dieren dan van de jacht op wild.

Deze ontdekking heeft de belangstelling van de wetenschappelijke gemeenschap nieuw leven ingeblazen, die nu wellicht de oude aannames, dat Judea in die periode in de geschiedenis een grotendeels onbewoond gebied was, opnieuw moest evalueren.

Amit Re'em, Archeoloog van het district Jeruzalem bij de Israel Antiquities Authority, maakte plannen bekend om geavanceerde 3D-beeld­vormings­technologie te gebruiken in een bezoekers­centrum dat later op de site zal worden opgericht.

Zie ook Israel21c en Arutz Sheva

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.