Midden-Oosten-conflict staat los van Israël

donderdag 25 juli 2019 |  Rami Dabbas
Het conflict tussen Israël, de Palestijnen en de Arabieren wordt veelal gezien als de oorzaak van alle conflicten in het Midden-Oosten. De realiteit is natuurlijk veel gecompliceerder. Het Midden-Oosten wordt al eeuwenlang geteisterd door talloze conflicten, waarvan het merendeel niets van doen heeft met Israël of de Joden.

Sinds het ontstaan van de islam, veertien eeuwen geleden, zijn bijna alle problemen in het Midden-Oosten te wijten aan de strijd tussen de verschillende stromingen binnen de islam. De splitsing die ontstond tussen soennieten en sjiieten is de belangrijkste bron van conflicten in de regio. Willen we rust, stabiliteit en vrede in het Midden-Oosten, dan is het van groot belang om de oorsprong van het conflict te begrijpen. Binnen alle wereldgodsdiensten is strijd gevoerd op grond van leerstellingen. Maar geen enkel religieus conflict heeft tot op de dag van vandaag zoveel politieke uitwerking dan de strijd tussen sjiieten en soennieten.

Het begon met de moord op de derde kalief Ibn Affan, ook wel bekend als Osman. De volgelingen van deze kalief hielden Ali bin Abi Talib, neef en schoonzoon van Mohammed, verantwoordelijk voor de moord op Osman. Daarop ontstond een conflict tussen Osmans neef Muawiyah ibn Abi Sufyan en de volgelingen van Ali bin Abi Talib. Als gevolg van dit conflict raakte de islamitische wereld verdeeld in twee kampen die elkaar tot op heden naar het leven staan.

De oorsprong van het conflict is niet theologisch van aard, maar gaat over de opvolging van Mohammed. Sjiieten geloven tot op heden dat Mohammed zijn neef Ali bestemd zou hebben als opvolger. Deze zou de rechtmatige kalief zijn. Maar soennieten geloven dat het kalifaat rechtmatig toebehoorde aan Mohammeds metgezel en schoonvader Abu Bakr, die werd opgevolgd door Omar ibn al-Khattab en daarna door Osman. Soennieten baseren zich op een principe dat beschreven wordt in de koran, waarin wordt gesteld dat het leiderschap over moslims niet erfelijk is, maar afhangt van competenties en ervaring.

Rami Dabbas is een Jordaanse wetenschapper en activist. Hij schrijft regelmatig columns voor Israel Today over Israël en het Midden-Oosten.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het juli/augustusnummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.