Analyse: Israël breidt zijn strijd tegen Iran uit

donderdag 25 juli 2019 |  Yochanan Visser
Terwijl Israël zijn luchtaanvallen tegen Iraanse doelwitten in Syrië voortzet, lijkt Israël zijn campagne tegen de Quds strijdmacht van het Iraanse Revolutionaire Garde Korps (IRGC) in Irak te hebben uitgebreid. Dit bleek duidelijk uit berichten in de Arabische en Iraanse media.

Ook de Israëlische premier Benyamin Netanyahu waarschuwde in een nieuwe video Iran, en zei 'We zullen overal en altijd tegen jullie optreden'.

Donderdag vorige week vielen de onbekende onbemande vliegtuigen (UAV's of drones) een Iraanse basis aan in het Salah al-Din district, dichtbij de stad Amerli in Noord-Irak.

De basis werd bemand door leden van de Iraanse Quds strijdmacht en strijders van de al-Hashd al-Shaabi koepelorganisatie van overwegend sjiitische milities, en doodde en verwondde een onbekend aantal van hen. De Iraakse regering gaf onmiddellijk opdracht tot een onderzoek naar het incident, maar stopte met het verstrekken van meer details over de mysterieuze aanval.

De aan de IRGC gelieerde nieuwssite Fars News, die de Arabische nieuwssite al-Ahd citeert, meldde later dat de aanval werd uitgevoerd met drie Harop-raketten, die door Israel Aerospace Industries worden geproduceerd en die in gebruik zijn bij de Israëlische luchtmacht (IAF).

Volgens de in Londen gevestigde Arabische nieuws­website Al-Arabiya vond de aanval plaats nadat de sjiitische Al-Shuhada-militie van al-Hashd al-Shaabi nieuwe Iraanse ballistische raketten had ontvangen. De voorraad Iraanse raketten op de militaire basis Al-Shuhada omvatte de uitvoeringen Zelzal, Fateh-110 en Zolfaqar. Deze laatste is een ballistische raket met een bereik van 700 kilometer en kan gebruikt worden tegen Israël, aangezien de Al-Shahada basis dicht bij de Syrische grens ligt.

De speculaties over de betrokkenheid van Israël bij de aanval op de Iraakse basis namen toe, nadat de Likoed-partij in Israël een video publiceerde waarin premier Netanyahu dreigde met een aanval op Iraanse doelen in Irak.
'Wij zullen tegen u (Iran) optreden in Irak. Wij zullen tegen u optreden waar en wanneer dan ook', zei Netanyahu in de video, die zijn rol als staatsman vergeleek met de mogelijkheid dat de voormalige talkshow presentator en leider van de partij Blauw en Wit Yair Lapid de premier van Israël zou worden.

Dit was niet de eerste keer dat een luchtaanval op al-Hashd al-Sha'abi aan de Israëlische luchtmacht werd toegeschreven.
In juni 2018 werden drones gebruikt om een basis van een militie van de koepelorganisatie aan te vallen, waarbij 20 tot 40 sjiitische strijders werden gedood van de paramilitaire strijdmacht, die tegen eind juli volledig geïntegreerd zal zijn in het Iraakse leger.

Op dat moment zei een Amerikaanse ambtenaar dat de IAF de aanval had uitgevoerd bij de stad Khari, ten zuidoosten van Al-Bukamal op de grens tussen Syrië en Irak. De grensplaats ligt langs de landbrug die Iran de afgelopen jaren heeft aangelegd in Noord-Irak en Zuidoost-Syrië.

Al-Hashd al-Shaabi is een organisatie die haar orders krijgt van Qassem Soleimani, de commandant van de Quds strijdmacht, en is volledig afhankelijk van de Iraanse hulp van Abu Mahdi al-Muhandis, de plaatsvervangend commandant van de vorige week bekend gemaakte voornamelijk sjiitische en Turkmeense troepenmacht.

'De steun van de Islamitische Republiek (Iran) is essentieel geweest, en de jeugd van Hezbollah had een essentiële rol in opleiding, planning, en het steunen (van de facties Al-Hashd al Sha'abi)', zei Muhandis tijdens een toespraak in de zuidelijke Iraakse stad Basra.
'De Islamitische Republiek opende haar schatkist voor ons bij gebrek aan wapens en munitie. Met (Iraanse) steun konden we de (islamitische staat) militair verslaan,' vervolgde hij.

Israël zet ondertussen zijn campagne tegen Hezbollah en de Quds strijdmacht in Syrië voort en voerde naar verluidt in de afgelopen dagen twee operaties uit op Syrische bodem.

Dinsdagavond heeft de IAF opnieuw een basis gebombardeerd bij de Tel. al-Hara uitkijkpost op de Syrische Golan Hoogten. De basis is in gebruik bij Hezbollah en Iraanse strijdkrachten en fungeert als een centrum voor het verzamelen van inlichtingen over de bewegingen van het Israëlische leger op de Israëlische Golanhoogten voor de Iraanse as. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldde uitgebreide schade en zei dat er ook slachtoffers vielen.

Hezbollah verplaatst momenteel strijdkrachten van bases in Syrië aan de grens met Israël naar zowel Libanon als Syrië, meldde The Daily Beast, dat vorige week gevoerde gesprekken met commandanten van Hezbollah citeert.
De activiteiten van Hezbollah op de Golanhoogten leidden hoogstwaarschijnlijk tot een tweede Israëlische aanval, waarbij Mashur Zidan werd gedood, een van de hoogste bevelhebbers van de terreurorganisatie.

Zidan, een inwoner van het Druzendorp Hader nabij de berg Hermon op de Golanhoogten, rekruteerde naar verluidt vrijwilligers voor Hezbollah's 'Golan Portfolio' en werd gedood door een groot geïmproviseerd explosief dat explodeerde toen hij in zijn auto reed in de wijk al-Qadam in Damascus.

Waarnemers wezen er op, dat de liquidatie de kenmerken droeg van een Mossad-operatie. De Israëlische spionagedienst heeft in het verleden soortgelijke liquidaties van Hezbollah-commandanten in Syrië uitgevoerd.
Een van hen was Samir Kuntar, een terrorist die 30 jaar in Israëlische gevangenissen verbleef voor zijn rol in de moord op een Israëlische familie, en in juli 2008 werd vrijgelaten in het kader van een gevangenenruil tussen Hezbollah en Israël.

Een andere moord die is toegeschreven aan de Mossad en de CIA vond plaats in Damascus op 12 februari 2008, toen Hezbollah's terreur meesterbrein Imad Mughniyyeh werd gedood door een bom, verborgen in de kofferbak van zijn auto.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.