Is zorg voor rechten van dieren voorbehouden aan links?

woensdag 24 juli 2019 |  Tsvi Sadan
Tal Gilboa, een van de luidruchtigste dieren­rechten­activisten in Israël en oprichter van de organisatie 'Glass Walls', maakt een eind aan het axioma dat veganisten links en progressief zijn. Zij is bevriend met Yair Netanyahu, die nu ook veganist is geworden.

Gilboa, een uitgesproken supporter van Benjamin Netanyahu, is nu de onofficiële adviseur van de premier op het gebied van dierenrechten. Hoewel ze bijna niets wil zeggen over haar vriendschap met Netanyahu's zoon Yair, die een jaar geleden bekend werd, geeft ze toe dat dit ertoe heeft geleid dat ze dicht bij de rest van de familie is gekomen.

Gilboa, die Yair Netanyahu beïnvloedde om van veganist te worden, zegt dat Benjamin Netanyahu de enige premier is die zich ooit met dieren­rechten heeft beziggehouden. Volgens wat ze deze week op Facebook schreef, heeft Netanyahu 'mij aangesteld om het voortouw te nemen in deze kwestie'.

Gilboa's post volgde op een Ha'aretz-column die dit weekend werd gepubliceerd door de schrijver Eyal Megged met de titel 'The Silent Revolution'. Megged, zelf een veganist, opende zijn artikel in deze progressieve krant met: 'Deze overgangsregering maakt me gelukkig. De reden voor zijn vreugde: Deze regering 'zet de eerste stappen voor de bevrijding van de dieren'. 'De benoeming van de veganistische profetes Tal Gilboa als adviseur van de premier voor dieren­rechten', schrijft hij, 'is een aardschok'.

Maar Megged's column werd door veel Ha'aretz-aanhangers belachelijk gemaakt. 'Slechte man en schrijver. We zullen naar schuilkelders tegen de bommen blijven rennen en kinderen in Gaza blijven doden,' schreef een van hen. 'Dr. Doolittle ontmoet Goebbels,' schreef een ander, en je begrijpt de strekking.

Gilboa reageerde op dergelijke kwaadaardige aanvallen op Megged, door te stellen dat 'degenen die me het meest verbazen zijn veganisten die wensen dat mijn benoeming een fictie was, om geen eer te bewijzen aan de enige partijleider die over dieren spreekt (...) omdat hij rechts is en het onderwerp veganisme geassocieerd wordt met links'.

Hoewel Gilboa het extreme veganistische vocabulaire gebruikt, waarin gesproken wordt over het 'vermoorden' van dieren en dergelijke, berust de rechtvaardiging voor haar veganisme ook op Joodse religieuze bronnen. Het motto van Glass Walls, bijvoorbeeld, is 'De HEERE is voor allen goed, Zijn barmhartigheid rust op al Zijn werken.' (Psalm 145:9). De huis'rabbijn' van Glass Wall is Asa Keisar, wiens openbare lezingen een overtuigend pleidooi zijn voor 'bijbels veganisme'.

Het eten van vlees, daar zullen de meeste rabbijnen het mee eens zijn, was alleen toegestaan vanwege de zwakte van het vlees, bij wijze van spreken. Numeri 11, bijvoorbeeld, stelt specifiek dat het verlangen naar vlees een vorm van opstandigheid is. De zorg voor het welzijn van dieren is een belangrijke kwestie, zowel in de Bijbel als in het rabbijnse denken, dat ons duizenden jaren geleden leerde wat de huidige dieren­rechten­activisten nog steeds niet helemaal kunnen bevatten. Om maar één voorbeeld te geven: elke Jood die de dagelijkse gebeden bidt, zal het Shema (Hoor Israël) bidden, die een herinnering bevat dat God de dieren eerst voedt, zoals het zegt: 'Ik zal gras leveren op het veld voor uw vee, en u zult eten en tevreden zijn'.

Is dat genoeg om te spreken over 'rechten' en 'bevrijding' van dieren, of om vergelijkingen van slachthuizen met concentratiekampen te rechtvaardigen, zoals sommige Israëlische dieren­rechten­activisten hebben gedaan? Ik denk het niet. Toch geeft het hoop dat Israël, onder leiding van Netanyahu of iemand anders, een plek kan worden waar op zijn minst de dieren niet lijden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.