Enquête: Meeste Israëli's willen eliminatie van Hamas

woensdag 24 juli 2019 |  Redactie Israel Today
De meerderheid van de Israëlische bevolking is volgens een opiniepeiling van mening, dat hun land jammerlijk heeft gefaald in de strijd tegen Hamas in de Gazastrook. Hamas zou moeten worden uitgeroeid, en Hamas-leiders mogen gericht worden gedood.

Afbeelding: De rellen in Gaza bij het grenshek. (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Een recente opiniepeiling van New Wave Research heeft aangetoond, dat de meeste Israëlische Joden gefrustreerd zijn over het regeringsbeleid ten aanzien van Hamas in Gaza. Dit weerspiegelt de wens van het Israëlische volk voor een overwinning in het Israëlisch-Arabische conflict.

Volgens het onderzoek wil de Joodse bevolking in het land eenduidig dat Hamas wordt uitgeroeid en dat de gerichte moorden op hooggeplaatste terroristen worden hervat. 78 procent van de respondenten ziet geen einde aan het Arabisch-Israëlische conflict. Op de vraag of er een kans was om het conflict in de komende twee decennia op te lossen, antwoordde 50 procent dat er geen redelijke kans bestaat. 28 procent is van mening dat er geen enkele kans is op een einde aan het conflict.

47 procent geeft de Palestijnse Autoriteit de schuld van de mislukte onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnse Arabieren sinds 1993. De belangrijkste reden is de weigering van de Palestijnen om het bestaansrecht van Israël als Joodse Staat te erkennen. 41 procent denkt dat het conflict pas zal eindigen als de Palestijnen hun droom om Israël te vernietigen opgeven.

Een derde van de Israëlische Joden is van mening dat de wil van de Palestijnen om te strijden eerst moet worden doorbroken om een erkenning van Israël als een Joodse Staat te bereiken. Slechts 20 procent zou wedden op onderhandelingen, 18 procent op economische stimulansen in de Palestijnse gebieden, en slechts 9 procent ziet een militaire operatie als een oplossing voor het conflict.

De meerderheid (84 procent) van de Israëlische Joden gelooft dat een overwinning op de Palestijnen cruciaal is, maar slechts 10 procent vindt dat Israël momenteel aan de winnende kant staat in dit conflict.

Maar hoe zou deze Israëlische overwinning er precies uitzien?
– 32 procent zegt dat als de Palestijnen hun drang om Israël te vernietigen opgeven.
– Nog eens 32 procent denkt, wanneer er een vredesverdrag met de Palestijnen wordt opgesteld.
- 14 procent denkt, dat als Israël is erkend door de Arabische Staten,
– 12 procent als Israël wordt erkend door de algemene internationale gemeenschap.

Langs de autowegen in Tel Aviv hingen grote billboards, waarop Hamasleider Ismail Haniyeh in zwemkleding is afgebeeld, Israël bedankend voor zijn slappe houding.

De Israëlische samenleving is het eens over de houding van Israël ten opzichte van Hamas-terroristen. 82 procent vindt die te laks. 68 procent is zelfs tegen de onderhandelde wapenstilstand in het Zuiden na de laatste escalatie van het geweld. Onder de inwoners van Zuid-Israël zijn er nog meer tegen, namelijk 75 procent.

Slechts 14 procent van de respondenten wil een manier vinden om met Hamas samen te werken, terwijl bijna de helft (49 procent) de volledige uitschakeling van Hamas eist.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.