Techniek: Delen aardgasplatform Leviathan onderweg

woensdag 24 juli 2019 |  Redactie Israeltoday.nl
De eerste van vier gigantische schepen met delen van het aardgasplatform Leviathan vertrokken vorige week voor een 13.000 km lange reis van Texas en de Golf van Mexico naar de Middellandse Zee, waar die door het Nederlandse bedrijf Heerema op hun plaats worden getild.

Het platform, dat uit vijf operationele eenheden bestaat, wordt op 13 km uit de kust van Israël neergezet, waar de zeebodem op 85 meter diep is, en het zal 47 meter boven de zeespiegel uitsteken, meldt Breaking Israel News. Wanneer het platform volledig is opgebouwd in september, zal het bovenste dek van het platform 102 meter lang en 80 meter breed zijn, en 38.000 ton wegen, waardoor het platform 5,5 km diep in de zeebodem kan boren.

De gasvelden voor de kust van Israël.

Het gasveld 'Leviathan' is in 2010 ontdekt en bevat ongeveer twee-derde van alle gasvoorraden, die tot dusver voor de kust van Israël zijn ontdekt. Het is één van de grootste gasvondsten in diep water ter wereld. De ontwikkeling van het' Leviathan' gasveld is het grootste infrastructuurproject, dat ooit in de geschiedenis van Israël is uitgevoerd. Het project is gefinancierd door de particuliere sector. Noble Energy, gevestigd in Texas, heeft, in samenwerking met het Israëlische bedrijf Delek Drilling, tot nu toe 3,75 miljard dollar geïnvesteerd. In 2018 tekenden de twee bedrijven een tienjarig contract voor 15 miljard dollar.

In januari werd de jacket geplaatst, het zware metalen frame waarop het gasboorplatform wordt opgebouwd. Het Nederlandse bedrijf Heerema leverde hieraan een belangrijke bijdrage, en zal met zijn afzinkbare kraan Sleipnir de modules op de jacket plaatsen.

Volgens de projectontwikkelaars zal de Leviathan-gasreserve Israël energiezekerheid bieden en de schatkist honderden miljarden shekels opleveren aan royalty's en belastingen. De export van aardgas naar de landen in de regio – waarvoor een pijpleiding op de zeebodem naar Cyprus, Griekenland en Italië is gepland – zal de geopolitieke status van Israël versterken.

Zelfs volgens voorzichtige schattingen bevat 'Leviathan' genoeg gas om 40 jaar lang in de binnenlandse behoeften van Israël te voorzien. Verwacht wordt, dat het land voor het einde van het jaar zal beginnen met het overbrengen van gas via een pijpleiding naar het vasteland.

Het is een lange weg van Texas naar Israël.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.