Wat willen Epstein, Barak en de Wexner Foundation?

dinsdag 23 juli 2019 |  Tsvi Sadan
Een schandaal, waarbij de vroegere premier betrokken is, maakt opnieuw duidelijk dat buitenlandse agenten van het progressivisme in Israël opereren. Epstein's Wexner Foundation blijkt (evenals het New Israel Fund) een buitenlands orgaan te zijn voor sociale verandering in Israël.

De voormalige Israëlische premier Ehud Barak zegt dat zijn banden met Jeffrey Epstein puur zakelijk van aard waren. Waarom geloof men hem niet, dat hij aan geen enkel wellustig feestje van Epstein deelnam? Laten we Barak het voordeel van de twijfel geven, dat hij ervan uitging dat de zedendelicten, waarvoor Epstein in 2007 werd veroordeeld, niet zo belangrijk waren. Immers, was het niet voormalige minister van Arbeid Alexander Acosta, die de dubieuze overeenkomst ondertekende die Epstein voor 13 maanden naar een districts­gevangenis stuurde? En is het niet zo, dat onder Epstein's vrienden, om er maar een paar te noemen, ook Donald Trump, Bill Clinton en Prins Andrew waren? Zijn ze nu allemaal ook een beetje schuldig door hun relatie met Epstein?

Hoewel een aantal Israëli's, die bijna allemaal rechts zijn, hun aanvallen nu richten op het morele karakter van Barak, blijft de leider van de nieuwe linkse partij 'Democratisch Israël' vastberaden en dreigt nu de Daily Mirror aan te klagen voor het insinueren van zijn deelname aan de feestjes van Epstein.

Voor de populisten onder Barak's tegenstanders is de Epstein-affaire het soort sappige roddel, dat er gewoon om smeekt om te worden uitgebuit om zijn kansen in de komende verkiezingen te beschadigen.

Wie minder geïnteresseerd is in roddels, probeert de relatie tussen Barak, Epstein en de Wexner Foundation (Stichting) uit te zoeken. De banden tussen deze drie werden enkele jaren geleden bekend gemaakt door de Ha'aretz-journalisten Tomer Avital en Uri Blau. Het werd echter het pas een probleem nadat de rechtse journalist Erel Segal afgelopen oktober had opgeroepen om de 'onderzoeksbeurs' van 2,3 miljoen dollar te onderzoeken, die Barak heeft ontvangen van de Wexner Foundation, die op zijn beurt al jaren financiële bijdragen van Epstein ontvangt. Volgens Segal werd de subsidie in kwestie in 2004-2006 aan Barak gegeven, toen hij geen regeringsfunctie bekleedde. Barak houdt vol dat hij niet bevoegd is om details over deze subsidie bekend te maken. Alleen de Wexner Foundation kan dat, als zij daarvoor kiezen (en deze kiest ervoor te zwijgen).

De Wexner Foundation, opgericht in 1980, is het geesteskind van Leslie Wexner, een magnaat in de detailhandel, die onder meer het merk Victoria's Secrets bezit. Het doel van de stichting is het opkweken van Joodse en Israëlische leiders, zo staat het er althans officieel. Een waardig doel, of niet?

Specifieker, het Wexner Israel Fellowship Program, dat in 1989 van start ging, 'selecteert jaarlijks tot 10 uitstekende Israëlische overheids­functionarissen die midden in hun carrière zitten, om te studeren voor een masterdiploma in het midden-carrière programma van Harvard's Kennedy School of Government. Het doel van de beurs is om Israëls volgende generatie van publieke leiders te voorzien met geavanceerd leiderschap en publieke managementtraining. Tegen het einde van 2018 zullen 260 Israëlische overheidsfunctionarissen hebben deelgenomen aan de Israel Fellowship, waaronder leiders die directeur-generaal zijn geworden van ministeries, generaals en commandanten in het Israëlische leger en topadviseurs van de premiers van Israël'.

Onder dit voorwendsel lukte het de Wexner Foundation om in Israël werken, zonder dat iemand enige vragen stelde over de echte agenda achter dit exclusieve leiderschaps­programma. Er begonnen vraagtekens te verschijnen, toen voor het eerst pas in 2016 de identiteit van enkele van de prominentste namen van afgestudeerden van het Wexner Israel Fellowship Program bekend werden.

Yossi Ben-Baruch en Ziv Maor schreven in juni 2018 in hun artikel, gepubliceerd in het nieuwsportaal Mida, dat het Wexner leider­schaps­-trainings­programma 'agressief ideologisch' is. De gediplomeerden van Wexner, waarvan velen hoge ambtenaren zijn, zijn volgens de schrijvers actieve agenten geworden voor het bevorderen van een progressieve agenda volgens Amerikaanse stijl in Israël.
Mida's artikel is gebaseerd op een onderzoeksrapport, dat in 2016 is uitgevoerd door de Lavi-organisatie en dat voor het eerst de namen van de afgestudeerden aan het licht bracht, waaronder Uzi Fogelman van het Hooggerechtshof, evenals generaals van de IDF, zoals Noam Tibon en de huidige IDF-stafchef Aviv Kochavi.

Hoewel niet alle afgestudeerden van de Wexner Foundation blijken agenten van het progressivisme te zijn, in tegenstelling tot Kochavi en een paar die misschien zelfs wel rechts zijn, bevestigt het algemene beeld wel de conclusie die door de journalisten wordt voorgesteld, dat de Wexner Foundation, net als het New Israel Fund, een buitenlands orgaan is voor sociale verandering in Israël.

Onze morele puristen maken zich niet al te druk over Barak's connecties met duistere individuen zoals Epstein en buitenlandse ideologische agenten zoals Wexner. Zij zeggen nu hardop, dat hun hoge morele basis moet wijken voor hun streven naar politieke macht. En om eerlijk te zijn tegenover onze progressieven is Barak - zoals we hier zeggen - onvoorzichtig genoeg om vanaf de springplank te doen wat anderen in het water doen. Of, om het anders te zeggen, Barak's persoonlijkheid is niet uniek in de hedendaagse Israëlische politieke cultuur.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.