Saoedische journalist mishandeld op de Tempelberg

dinsdag 23 juli 2019 |  Redactie Israel Today
De Palestijnse haat bij een groot deel van de Palestijnen is veel sterker dan de onderlingen band die moslims met elkaar zouden moeten hebben, zo bleek maandag toen een Arabische journalist die Israël bezocht, op de Tempelberg werd lastiggevallen, bespuwd en uitgescholden.

Afbeelding: De Saudische blogger Machmoud Saud werd maandag in de Knesset ontvangen door Avi Dichter (l), voorzitter van de Knessetcommissie voor Buitenlandse Zaken en Defensie Hassan Kaabia, de Arabischtalige voordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken (r) (Foto: GPO).

De man, Machmoud Saud, student rechten en blogger, maakt deel uit van een groep Arabische journalisten uit Jordanië, Saudi-Arabië en Irak, die vanuit Jordanië over de Allenby-brug kwamen om het land te bezoeken en leden van de Israëlische regering en lokale academici te ontmoeten.

Dit bezoek gebeurt slechts een maand, nadat zes Israëlische journalisten naar de Perzische Golf waren uitgenodigd om deel te nemen aan het door de VS gesponsorde vredesinitiatief in Bahrein.

Deze bezoeken volgen op de toenemende normalisering tussen Israël en diverse Arabische landen in de regio. In oktober 2018 ontmoette premier Benjamin Netanyahu sultan Qaboos van Oman tijdens een zeldzame reis naar deze golfstaat, bezocht minister Miri Regev van Sport en Cultuur de Sheikh Zayed moskee in de VAE, sprak minister van communicatie Ayoub Kara in Dubai, en werd bij een judo competition in Abu Dhabi het Israëlische volkslied gespeeld.

Kijk wat er gebeurt als de Saoedische journalist de Tempelberg in Jeruzalem gaat bezoeken. Een menigte verzamelt zich om de Saoedische Arabier lastig te vallen die is gekomen om in de moskee te bidden. De volwassenen sporen een Palestijnse jongen van ongeveer 9 of 10 jaar oud, om in het gezicht van de Saoediërs te blijven spugen - de meest vernederende belediging in de Arabische cultuur.

Let op dat de Saoediër zich onder controle houdt gedurende de hele beproeving, en hoewel hij duidelijk walgt van het gedrag van de Palestijnen, slaagt hij er toch in om met behoud van zijn kalme waardigheid weg te lopen.

'Bij deze extremisten is geen respect voor God en de heilige plaats, geen respect voor mensen. Voor hen is de haat tegen Israël sterker dan wat dan ook, zegt Yoseph Haddad, een christen-Arabier uit Nazareth die Israël steunt en deze video op zijn Facebookpagina heeft geplaatst.

Hier is een vertaling van enkele van de vervloekingen die op de Saoedische Arabier zijn afgevuurd terwijl hij naar de moskee loopt om te bidden.

'U leeft armzalig. Laat de Joden u beschermen. Ga hier weg! Jij goedkope rotzooi. Laat Saudi-Arabië normaliseren (met Israël). Kijk naar het gezicht van een decadente man. Palestijnse kinderen spugen je een gat in je gezicht. Hier is een bacterie voor je gezicht jij a-hole. Jij vuile bacterie. Ga terug naar Saoedi-Arabië. Ga hier weg. Ga je gang en laat Trump je uitkopen. Ga met de Joden in de synagoge bidden. Ga hier weg!'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.