Israëlische verpleegster: Onze situatie is ondraaglijk

dinsdag 23 juli 2019 |  David Lazarus
In het hele land zijn duizenden verpleeg­kundigen de ziekenhuizen en klinieken uitgelopen en staken, uit protest tegen de slechte werkomstandigheden en een besluit van de minister van Volksgezondheid Ya'akov Litzman om de salarissen van verpleeg­kundigen drastisch te verlagen.

'Onze werkomstandigheden zijn onmogelijk en nu willen ze onze salarissen met 20 procent verlagen? We liepen het ziekenhuis uit', vertelde verpleegster Madlena Ashtrum, die in het Shmuel Harofe Ziekenhuis werkt, aan Israel Today.
'Velen van ons werken al 12 uur per dag en verdienen nauwelijks een minimumsalaris', vertelde Ashtrum in de frontlinie van de protesterende verpleeg­kundigen, aan Israel Today. Ashtrum zegt dat haar basissalaris 5.000 shekel (€ 1265) per maand is en dat ze tijdens feestdagen en op de shabbat moet werken om rond te komen. Het besluit van het ministerie van Volksgezondheid, om haar salaris met 20 procent te verlagen, zal het haar onmogelijk maken om te blijven werken, hoewel ze al meer dan 25 jaar als verpleegster werkt.

'We zijn uitgeput', klaagt Ashtrum. 'We werken tijdens feestdagen en shabbat in vreselijke omstandigheden, alleen maar om ons minimale salaris te verdienen,' zei ze. 'Minister Litzman moet komen kijken naar de patiënten die in de gangen slapen, verplegers die overwerken vanwege personeelstekorten en smerige omstandigheden omdat er niet genoeg schoonmaakploegen aan het werk zijn,' zei ze.

De 'slechte arbeidsvoorwaarden en de zware werk­omstandig­heden en de zware werklast betekenen dat de patiënten geen juiste zorg krijgen,' zei Ashtrum. 'Wij kunnen zo niet verder gaan,' zei ze.
In een verklaring zeiden de verpleegkundigen, dat de 'ministeries van Volksgezondheid en van Financiën direct verantwoordelijk zijn voor de onaanvaardbare wachtrijen in de gezondheidszorg voor het publiek en de gemeenschap. Zij leiden tot zware lasten voor de verpleegsters en ondermijnen hun mogelijkheden om een veilige en juiste behandeling aan patiënten te geven'.

Tijdens de staking zullen de hulpdiensten, waaronder chirurgie, nog beschikbaar zijn, evenals andere essentiële diensten. Maar een eind aan de staking lijkt nog niet in zicht, aangezien het ministerie van Volksgezondheid de verpleegkundigen voor de rechter wil brengen. In een verklaring, zei het ministerie 'De vertegenwoordigers van de Staat spraken vandaag met de Nationale Unie van Verpleegsters om de verwachte schade aan patiënten als gevolg van de geplande staking van morgen te voorkomen. Helaas brachten de besprekingen geen akkoord, en de Staat zal zich morgen tot de Arbeidsrechtbank wenden.'.

Luisterend naar verpleegster Ashtrum en de ernstige toon van een staking, die verpleeg­kundigen van de ziekenhuizen en klinieken over het land heeft samengebracht, was het duidelijk dat de verpleegsters niet gaan werken tot het ministerie van de Gezondheid de salarisvermindering verwerpt en de werk­omstandig­heden van de verpleegkundigen verbetert.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.